Varis Çorapları

Varis Çorapları

Varis çoraplarının kullanımı, varis tedavisinde etkinliği yüksek; ancak hastalar tarafından, biraz kaba göründüğü, giyip çıkarma açısından zahmetli olduğu veya pahalı bulunduğu için fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir. Ancak özellikle ağır vakalarda, yani yoğun ağırlık hissi, bacaklarda şiddetli ağrı veya ülser oluşumu varlığında kullanımı çok yararlıdır. Çoraplar en yüksek basıncı ayak bileklerinde odaklar ve üst bacaklara doğru baskı azalır. Külotlu çorap tarzında bele kadar olan çeşitleri yanında, yine benzer şekilde çorapsız ( tayt şeklinde ) olanlar veya şoset, diz altı ve diz üstü ürünler de mevcuttur.

Varis çorapları uyguladıkları basınca göre, 1 ile 4 arasında çeşitli tipleri bulunur. 1 numaralı olanlar, damarlara “ 13-20 mm Hg “ şiddetinde baskı yaparken, daha yüksek numaralarda basınç “ 36 mm Hg “ ye kadar yükselmektedir. Ağır şikayetleri olanlara 3 veya 4 numaralı tipleri tavsiye edilirken; mesleğini ayakta icra edenler ( kuaförler, cerrahlar, hemşireler, ahçılar vb. ), uzun bir yolculuğa çıkanlar ve sporcuların, 1 veya 2 numara gibi daha hafif basınçlı olanları tercih etmeleri önerilir.
Varis çoraplarını kullanırken ilk dikkat edilmesi gereken nokta, çorabın sabah kalkar kalkmaz, henüz venöz dolaşımda kan birikmeden ve ödem oluşmadan giyilmesidir. Giyerken kırışık kalmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü kırışık olan yerlerde çorap bacağı sıkarak, kan dolaşımını engelleyebilir. Varis çoraplarının uzun ömürlü olması, daima giyerken ve çıkarırken gösterilen itinaya bağlıdır.Uzun el ve ayak tırnakları, giyip çıkarırken fazla sert çekilmesi ve zorlanması, yırtılmaya yol açar ve bu durumda hemen değiştirilmelidir. Çorap benzin, yağ, krem, neft vb. kimyevi maddelerden korunmalı; ılık suyla ve sabunla elde yıkanıp, sıkmadan havlu arasında kurutulmalı; soba ve kalorifer üzerine, güneş altına asılmamalı; ütü yapılmamalıdır. En büyük düşmanı sıcak su, çamaşır makinesi ve deterjanlardır.

Varis çorapları” ile ilgili diğer konular: 

Varis

Share

Bir yanıt yazın