Kozmetik ve Erkek

Kozmetik ve Erkek

Kozmetik ve erkek ilişkisi: İlkel toplumlarda, hayvanlarda da olduğu gibi, güzel görünmek için vücudunda bir takım değişiklikler yapan ya da vücuduna süslemeler takan, kadından çok erkektir. Avustralya’ da, geçmiş zamanlarda, bedeni süslemenin erkeklerin tekelinde olduğu bilinmektedir. Ayrıca, Eski Mısır’ da, çoğu erkeğin, öğütülerek toz haline getirilmiş madensel tuzlardan yapılan dudak ve göz boyaları ile, yüzlerini boyadıklarına dair bilgiler mevcuttur. Birçok ilkel toplumda süslenme hakkı yalnızca erkeklere ait iken, zaman içinde kadınlar da kozmetiği keşfederek kullanmaya başlamışlardır.

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda, erkeklerin kozmetik ürünlerine artan talebinin, yeni bir keşif olduğunu söylemek biraz zor. Bu talep artışı, olsa olsa eski alışkanlıklara bir dönüş niteliği taşıyabilir.

Günümüz erkekleri de, en az kadınlar kadar kendilerine özen gösteriyor. Çoğu erkek, düzenli olarak bakım kremleri kullanıyor; manikür-pedikür ve cilt bakımı yaptırıyor. Böyle olunca da, erkekler için hazırlanan yüz temizleme jelleri, vücut sıkılaştırıcı ürünler, cilt yağlanmasını ve kırışıklıkları önleyen bakım kremleri büyük ilgi görüyor. Uzmanlar, fiziksel olarak erkek cildinin kadın cildinden farklı özellikler taşıdığını söylüyor. Erkek cildinin kadın cildine göre daha fazla nefes aldığını, daha yağlı, kalın, sıkı ve dayanıklı olduğunu belirten uzmanlar, her şeye rağmen onların da çevresel etkenler yüzünden zamanla yıprandığını belirtiyor.

Sakal ve Bıyık Tıraşı
Cilt temizliği ve sağlığı bakımından önemli olduğu gibi, yüz güzelliği açısından erkeğin süsü ve makyajı sayılan sakal bıyık tıraşı; uzun yıllardan beri gündemdedir. Giderek gelişen kozmetik teknolojisi; gerek tüketim ürünleri, gerekse modern araç-gereçlerle, sağlıklı, hijyenik ve kaliteli bir hizmet sunmaktadır. Son on yıldır daha da revaçta olan sakal ve bıyık modelleri; yüz tipine en uygun tıraş şekilleri sayesinde, erkek moda dünyasında önemli bir yer kaplamaktadır. Ancak bireyin işi gereği, yılda ortalama 150-160 kez sakal ve bıyık tıraşı olduğunu kabul edersek, ciltteki gözeneklerin kesici aletten dolayı yıpranacağını, tahriş olup zarar göreceğini dikkate almamız gerekir.

Tıraş olmak, ciltteki ölü deri tabakasını temizler ve cildin yenilenmesini sağlar; ancak rutin olarak cilt yüzeyindeki yağı aldığı için, kuruluğa da sebep olur. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; her 10 erkekten 9’u tıraş işlemi sırasında ya da sonrasında, tahriş sorunları yaşamaktadır. Bunun için de cildin yapısına uygun, tıraş öncesi ve tıraş sonrası, kozmetik ürünlerle bakım yapılması uygun olur.

Günümüzde erkekler çekinmeden, cilt bakım ve güzellik merkezlerinde veya modern ürün ve araçlarla donanmış kuaför salonlarında, cilt bakımlarını yaptırmaktadırlar. Özellikle bakımlı erkek (metroseksüel) kavramı, günümüz toplumunda giderek yaygınlaşmaktadır. Kıllar şekillendirildiği zaman, yüz görünümüne farklı ifadeler yüklenebilmekte; dolayısı ile daha olgun, erkeksi veya siyasi kimlik taşıyan, çocuksu vb. ifadelere, kolayca sahip olunabilmektedir. Sakal ve bıyık tıraşı işlemini yapacak kişi, bu konuda deneyimli, eğitimli ve becerikli olması yanında; cilt türleri ve yapıları hakkında, mutlaka bilgi sahibi olmalıdır. Sakal ve bıyık tıraşı, çok dikkatli ve titiz bir çalışma ister; yapılan işlem, bireyin yüzüne uygulandığı için, hata kabul etmemektedir. Ciltte kalıcı iz bırakabilir.

Share

Bir yanıt yazın