Emzirme ve cilt sağlığı

Emzirme ve cilt sağlığı

Doğumdan sonraki o özel dönemde, doğanın kanunları her şeyi önemsiz kılıverir ve de anne, kendini bebeğine adamış bulur birdenbire…Bebeğinin doyması lazım başlangıçta, göğüsleri de çok acıyor ama. Yemeyi, içmeyi ihmal etmemeli, sütünün hem bol olması lazım hem de yararlı… Eyvah altına yapmış yine; biraz evvel de değiştirmişti. Ah şu gece uykusuzlukları, o da pek zor olur değil mi?

İşte lohusalık dönemi dediğimiz, o en zor bir iki ayı atlattıktan sonra, aynalarla yüzleşmeye başlarız yavaş yavaş:

Ayyyy çok kilo almışım; selülit, çatlak, varis ne ararsan var, artık kendime biraz dikkat etmeliyim.

Diyet yapsam olur mu? Ya şu çatlak ve selülit kremleri?

Saçlarımın dibinde ne çok beyaz var, bir de doğum yapınca vücut yenilenir diyorlar, hıh! Doğal saç boyasına devam mı etmeliyim? Gebeyken kullanmıştım ama…

Alnımda bu kadar çok leke var mıydı? Hiç farkına varmamıştım. Cilt doktorunun, 2 sene evvel verdiği kremleri kullansam mı? Yok yok! Sütümü etkiliyorsa…

Günümüzde biz kadınlara pek de yabancı değil artık bu kaygılar… Böyle endişeleriniz varsa, Kozmodermo’nun önerilerine bir göz atalım isterseniz.

Emziren annelere kozmetik öneriler:

  • Özellikle kırışıklık, leke, sivilce tedavisi ve bronzlaşmada kullanılan bazı kozmetik ürünler, retinoid adı verilen maddeler içermektedirler ki, bunlar anne sütüne geçip, bebeğe zarar verebilirler. Dolayısıyla bunların kullanılması önerilmez.  
  • İdeal olan, kullanılacak tüm kozmetik ürünlerin, içerikleri ve kullanım talimatlarının, dikkatlice okunup değerlendirilmesi; ayrıca hekimlere de danışılmasıdır.
  • Botoks enjeksiyonları, selülit ve varis tedavileri, zayıflama çaylarının; her ne kadar bu konularda çok klinik çalışma yapılmamış olsa da, emzirme sonrası döneme ertelenmesi uygundur.
  • Meme ucu çatlakları için, E vitamini ve doku onarıcı maddeler içeren özel kremler kullanılabilir.
  • Kuğu ve çiçek, çevre ve sağlığa özel bir itina gösterilerek hazırlanan ürünlerin üzerinde bulunan amblemdir. Üzerinde bu logoları gördüğünüz ürünler, daha az zararlı kimyasal maddeler içerirler ve emzirme sırasında kullanılmaya daha elverişlidirler.
  • Emzirme sırasında; hem annede cilt tahrişi, deri döküntüsü veya alerjik solunumsal rahatsızlıklara sebep olabileceğinden, hem bebeğin annesinin kokusuyla doğal temasını bozabileceğinden, parfüm kullanımı önerilmemektedir.
  • Gebelikte olduğu gibi, emzirirken de doğal, organik kökenli saç boyaları kullanılmalıdır

“Emzirme ve cilt sağlığı” ile ilgili diğer konular:

A’dan Z’ye deri hastalıkları

Share

Bir yanıt yazın