Ağda Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ağda Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ağda, geniş veya dar alanlardaki kılların yok edilmesi için uygulanan etkili bir epilasyon yöntemidir. Derinin altında bulunan kıl ve kıl kökünün tamamı ile çekildiği ve derideki ölü hücrelerin de soyulduğu bir yöntemdir.

Ağda nasıl yapılır?

Sıcak ve soğuk olmak üzere iki çeşit yöntemi vardır. Her ikisi de marketlerde satılmaktadır. Sıcak ağda, soğuğa göre daha etkilidir ve genellikle salonlarda uygulanır.

Sıcak ağda aşağıdaki şekilde yapılır ?

  • Ağda hafif ılık ve akışkan hale gelene kadar ısıtılır.
  • Cilde tahta bir spatula ile uygulanır.
  • Bez veya kağıt bantlar ağdanın üzerine konur ve soğuması beklenir.
  • Soğuyan ve hafif sertleşetiğinde kılların çıktığı yönün tersine doğru çekilir.

işlem sırasında, bazen kıllar tam kökünden gelmeyip, koparak gelebilir. Özellikle kalın ve sert kıl kökleri sağlam olacağından, bunların kopması daha olasıdır. Fakat ağda yapılmaya devam edildikçe, kökler zamanla zayıflar ve kıllar köküyle gelmeye başlar.

Ağda etkili bir yöntem midir?

Ağda epilasyon ( kılın kökü ile birlikte, deriden çekilerek kopartılması yöntemi ) yöntemlerin içinde en etkili olanıdır; çünkü geniş bir alandaki kıllar tek seferde çekilebilmektedir. Ağda sonrasında kılların yeniden çıkması 2- 3 haftayı bulabilir. Uzun süre tekrarlayan uygulamaların kıllarda kalıcı bir azalma yapıp yapmadığı, net olarak bilinmemektedir; fakat zaman içinde kıl kalınlığında azalma görülür.

Hangi bölgelere ağda uygulanabilir?

İstenmeyen kılları olan herkes ağda yönteminden faydalanabilir. Bıyık, çene, kaşlar gibi küçük bölgelere uygulanabildiği gibi, bacaklar ve bikini bölgesi gibi daha geniş alanlarda da denenebilir.

Önce küçük bir alana test yapıldıktan sonra; erkek genitali, meme ucu, kulak, burun ve kirpik dışındaki tüm bölgelere ağda uygulanabilir.

Ağda hangi aralıklarla yapılmalıdır?

Epilasyonun etkili olabilmesi için, tüylerin belli bir uzunlukta olması gerekir. Ağda yapmak için, kılların tamamının çıkması beklenmez. çünkü tüm kılların çıkması 3 ayı alabilir. Kılların üçte bir veya yarısı çıktığında genelde ağda yapılır. Ortalama 4 hafta ara vermek uygundur. Eğer bu sıklıkla uygulanırsa, kıl döngüsüne uyulmuş olunur. Böylece kılsız veya az kıllı kalma süresi o kadar uzun olur.

Hangi durumlara ağda yapılırken dikkatli olunmalıdır?

Diyabet ( şeker ), varis ve dolaşım bozukluğu olanların bacaklarına ağda yapılması pek önerilmez. çünkü bu gibi durumlarda ağda, enfeksiyona neden olabilir. Siğil, sivilce, ben ve kızarıklık – tahriş bulunan alanlara da ağda yapılmamalıdır. Yeni güneş görmüş cilde ağda uygulanmaz. Derisinde yanık, zedelenme ve yara bulunanlarda bu yöntemden kaçınmalıdır. Göğüslere ağda uygulanırken; göğüs uçlarına dokunulmaz.


Ayrıca ağızdan isotretinoin ( Roaccutane, Acnetrent, Zoretanin ) ve etretinat ( Neotigason ) kullanan hastalara ağda yapılırken dikkat edilmelidir. Bu ilaçları son 6 ay –  bir yıl içersinde kullananlara da ağda yapılmamalıdır. Aksi takdirde deride sıyrıklar, daha sonrasında ise skar dediğimiz yara izleri oluşabilir.

özellikle lokal retinoik asit içeren kremler ( İsotrexin, Eritretin, Differine, Acnelyse ); glikolik asit, benzoyl peroksit, bronzlaştırıcı içeren kremler ve sivilce kremleri kullananlarda, ağda yapılmadan 3- 4 hafta öncesinde bu ilaçlar kesilmelidir.

Ağdanın yan etkileri nelerdir?

Kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak, ağrı şiddeti kişiden kişiye değişir. Ağda bandının bir kerede hızlıca çekilmesi, ağrı şiddetini azaltır. Ağda yapılan alan ilk bir kaç saat hassas ve kırmızı kalabilir. Sıcak ağda yaparken yanık riski olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Derinin nemli olduğu kıvrım bölgelerinde ağda deriyi soyabilir ( özellikle duş sonrası ve nemlendirici sürüldükten sonra ). 

Diğer yan etkiler koyu leke oluşumu, kıl kökü iltihabı ve kıl dönmesidir. Ayrıca hijyen kurallarına uyulmaz, aynı spatula ve bantlar bir çok kez ve  birden fazla kişiye uygulanırsa; siğil, uçuk, bakteri ve mantar enfeksiyonlarının bulaşması söz konusu olabilir.

Bronzluk ve ağda

Deriye peeling yapan bir uygulama olduğundan, bronzluğun daha kısa sürede ortadan kalkmasına neden olur. özellikle güneşe çıkmadan evvel ağda yapılmamalıdır; çünkü ciltte leke oluşturma riski artar.

Yüz ağdası

Bazen yüze uygulanan ağda bir haftaya kadar kızarıklık yapabilir. özellikle bu bölgede, ağdadan sonra 2- 3 gün antibiyotikli kremlerin uygulanması önerilebilir.

“Ağda Hakkında Bilmeniz Gerekenler” ile ilgili diğer konular:

Benler
Epilasyon
Sivilce
Siğil
Varis

Share

Bir yanıt yazın