Bebek Kozmetikleri

Bebek Kozmetikleri

Bebek cildinin bakımı oldukça hassas bir konudur. Yaşamın ilk aylarında bağışıklık sistemi henüz  yeni geliştiğinden, derinin hafif temizleyiciler ile yıkanması ve deriye  uygulanacak losyonların çok az miktarda kullanılması doğru olur. Bebekte kuru cilt, egzama veya pişik gibi bir takım problemler var ise,  bebek kozmetiklerinin daha yoğun kullanımı gerekebilir.  

Bebeklerde tek bir kozmetik ürünün kullanımının herhangi bir zararı olmayacağı düşünülse de, günlük yaşamda bebekler haftada bir kaç kez, bir kaç değişik kozmetik ürün ile temas etmektedirler. Bebekler kozmetik ürün kullanımına  ek olarak, ev ortamında başka kimyasallara da maruz kaldıklarından, zararlı kozmetik ürünlerin bebeklerde kullanımı, ileride yaşamlarını tehdit edecek hastalıklara  neden olabilir.

Deri vücudun en büyük organı olduğundan, bebek cildine  uygulanan kozmetikler, bebeğin sağlığını çeşitli şekilde etkileyebilirler. Çözücü, renk açıcı, asit ve alkali maddeler derideki doğal yağı ortadan kaldırarak, derinin koruyucu özelliğini bozarak deriyi tahriş edebilirken, bazı kozmetikler egzema gibi alerjik reaksiyonlara  neden olabilir. Kozmetik etken maddeler deriden emilerek, kan dolaşımına katılarak, hayati organları etkileyebilir. 

Bebeklere kozmetik ürün seçerken aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir:

  • Bebek ürünlerinin etiketlerini dikkatli okuyun.  Bebek cilt bakım ürünleri boya, koku, deri ve solunum sistemini tahriş edebilecek maddeleri içermemelidir. Kozmetiklerde bulunan bir çok  kimyasalın, özelikle de etken madde değilse, kanuni olarak ambalaj etiketlerinde listelenmesinin zorunlu olmadığını aklınızda tutun.
  • Doğal bebe cilt bakım ürünleri, bir çok bebek için güvenlidir. Eğer bebeğin  ailesinde alerji veya astım var ise, bu bebk bitkisel içerikli kozmetiklere karşı aşırı duyarlı olabilir.
  • Bebek kozmetiklerindeki hipoalerjenik etiketi aldatıcıdır. Hipoalerjenik terimi kozmetik ürünün deriye daha az alerjik reaksiyon yaptığını gösterir, fakat bu kozmetik ürünün diğer ürünlere göre deriye daha az zarar verici olduğunu gösteremez.
  • Ürünlerin fitalat ve paraben içermediğine dikkat edilmelidir. Bu kimyasallar bebekler icin oldukça zararlıdır.
  • Mümkün olduğunca az kozmetik ürün kullanın. Kullandığınız ürünlerin içerdiği kimyasallar az miktarda olsun, koku ve boya maddesi içermesin.

Bebek cilt bakım ürünleri nelerdir? 
Cilt temizleycicileri, sabunlar ve şampuanlar: 
Cilt temizleyiciler sabulara göre daha hafif ve güvenlidirler, özellikel sabular yenidoğan bebeğin cildini kuruturlar. 
Bebe losyonları: Bebek cildini nemlendirirler. An ince bir tabaka halinde uygulanmaıdırlar. 
Vazelin: Bebek pişiklerinde kullanılabilir. Islak bezin deriye direjk temasını engelleyerek bir bariyer oluşturur.
Pişik kremleri: Pişik kremleri deriyi nemlendirir, idrarın deriye temasını engelleyerek bebeğin bez bölgesi derisini korurlar. 
Bebe yağları: Bebe yağları daha çok masaj için kullanılır. Genellikle nemlendirici özelliği yoktur, çünkü bebek derisi bu yağları emmez.
Bebe deterjanları: Bebe deterjanlarının koku ve boya maddesi içermemesine dikkat edilmelidir. Standart detarjanların kullanımı bebeğe zarar verir.
Bebe pudraları: Talk pudrası bebek tarafından solunduğunda, akciğer problemlerine neden olabilir. Mısır tozu kökenli pudralar güvenlidir, ama pişiğe neden olabilir. Bu nedenle bebek cildine pudra uygulanmaması daha doğru olur.

Bebek kozmetiklerinde bulunmaması gereken toksik maddeler: 
Fitalatlar: Fitalatlar kozmetiklerde  kokunun  uzun süre korunmasını sağlamak için kullanılırlar. Ayrıca bebeklerin kullandığı kırılmaz plastikten üretilmiş yemek kapları, biberon şişeleri, oyuncak ve  çıngıraklar fitalatları içerirler. Bebek kozmetik ürünlerinde yüksek oranda bulunan fitalatlar, erkek bebeklerde testesteron (erkeklik hormonu) üretimini arttırırlar. Fitlatların özellikle çocuklarda kas sistemi gelişimini engellediği gösterilmiştir. Son yıllarda yapılan tıbbi çalışmalar, bebeklerde kozmetiklerin kullanımının artması ile kandaki fitalat konsantrasyonunda artma arasında  ilişki olduğunu göstermiştir. Kozmetik ürünlerin içindeki fitalatların, bebek cildi tarafından emildiğini ve idrarla atıldığı klinik araştırmalarda saptanmıştır. 

Formaldehitler: Formaldehitler kanser gelişimini tetikleyebilir ve deri döküntüsü yapabilirler. Amerika dahil bir çok ülkede formaldehitlerin kozmetikelrde kullanımı ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır. Kozmetiklerde bozulmayı engellemek için kullanılan prezervatifler, zaman içinde formaldehit salınımına neden olur. Quaternium 15, DMDM hydantoin, imidazolidinil üre, diazolidinil üre, sodyum hidroksimetilglisinat, and 2- bromo- 2- nitropropan- 1,3 diol (bronopol) formaldehit salgılayan kozmetiklerde kullamılan kimyasalalrdır.

1,4- dioxane: Kozmetikler etilen oksit denilen bir madde ile işlendiğinde ortaya açıkan bir kimyasaldır.  PEG- 100 stearat, sodyum lauril  sulfat, polietilen and cetearet- 20 içeren kozmetik ürünler 1,4- dioxane içerirler. 1,4- dioxane kanserojendir.

Paraben: Paraben kozmetiklerde prezerfatif olarak yaygın olarak kullanılır. Parabenler deriden emilerek hormon sistemini etkiyebilir. Parabenin meme kanseri dokusunda bulunduğunu gösteren bir adet bilimse açlışma vardır. Bu nedenle bebek kozmetiklerinde paraben bulunmamalıdır.
Triklosan: Komzetiklerde bakteri üremesini engelleyen bir maddedir. Toksik etkilerinin olduğuna dair şüpheler vardır. Tüm kozmetik ürünlerde kullanımı yasaklanmıştır.

Bebek kozmetikleri” ile ilgili diğer konular:

Bebek cildinin sorunları

Share

Bir yanıt yazın