Bronzlaştırıcı Ürünler

Bronzlaştırıcı Ürünler

20- 30 yıldır, pek çok ülkede gelişigüzel kullanılan solaryum cihazları, maalesef artık tercih edilebilir bir yöntem değil. Dünya çapında yapılan araştırmalar bunu kanıtladığı halde, hala yasaklanmamış olması da gerçekten anlaşılır gibi değil… Peki kozmetik üreticileri, bu konuda hiçbir şey yapmamışlar mı? Haaaşaaa… Artık bronzlaştırıcı ürünler bütün cazibeleriyle, sizlere göz kırpıyor.

Bronzlaşma ürünleri, 3 ana grupta incelenebilir:

1.Bronz renk veren makyaj ürünleri: yine 20- 30 yıldır kullanılan ve hepimizce bilinen; bronz tene yakın renk veren allık, fondöten, kapatıcı vb. makyaj malzemeleridir.

2. Bronzlaştırıcı ürünler; solaryumun kanserojen yan etkileri ortaya çıktıktan sonra üretilmeye başlanan bronzlaştırıcı kozmetiklerdir. Bunların çoğunluğu, DHA ( dihidroksi aseton ) denilen kestane kabuğundan elde edilen boya verici kimyasal maddeyi içerir. DHA derinin üstündeki en yüzeysel ölü hücre tabakasının içerdiği keratin ile reaksiyona girer. Bu reaksiyon sonucu, melanoidin adlı açık kahverengi pigment ortaya çıkar ve deriye bronzumsu bir renk verir. Önceden belirttiğimiz gibi, derinin ölü tabakası etkilendiğinden, bu tabaka 4- 6 gün sonra dökülür, dolayısıyla ürün kullanımının tekrarlanması gerekir.

3.Bronzlaşma kabinleri; Güzellik salonlarında ve SPAlarda, vücuda bronzlaştırıcı ürün püskürtülerek uygulanan bronzlaşma cihazları da kullanılmaktadır. Saçlarınıza bir bone koyulur, gözlerinizi kapatırsınız, nefesinizi tutarsınız ve bronz bir duş alırsınız. Sonra bir havlu ile spreyin fazlası alınır. Derinin daha kalın olduğu dizlere, dirseklere ve ayak tabanlarına koruyucu bir krem sürülür. Böylece renk dalgalanmaları en az düzeyde tutulabilir. Buna rağmen bronzlaştırıcı ürünü kendi kendinize evde uygulamanızdan daha uzun süreli bir sonuç alınmaz. Bütün bunların ömrü de ancak birkaç gün devam eder.

Bronzlaştırıcı ürünler zararlı mıdır?

“DHA”, FDA ( Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylanmış bir etken madde olmasına karşın, bronzlaştırıcı ürünlerin içeriğindeki diğer maddeler ( AHA, silikon, antibakteriyel, nemlendiriciler vs… ) alerji ve tahriş yapabilmektedir. Ancak güneş ve solaryumun alerjik ve kanserojen etkileri yanında bunlar pek hafif kalmaktadır.

Bronzlaştırıcı ürün kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Bronzlaştırıcı ürünlerin de, geçtiğimiz yıllardan kalma kötü bir şöhreti var; ancak bu kötü şöhret kanserojen veya alerjik yan etkilerden dolayı değil. Ürünün vücudun her yerine eşit olarak dağılmaması, dolayısıyla yer yer turuncu bölgeler oluşması sık rastlanan bir durumdur. Dikkat etmeniz gereken şey, seçtiğiniz bronzlaştırıcı ürünün kuruma süresidir. Bazı ürünler anında kururken, diğer bazı ürünlerde bu süre 15 ile 60 dakika arasında değişebilmektedir. Bu nedenle mutlaka kutunun üzerini okumak gerekir. Ayrıca tüylerin alındığı günle bronzlaştırıcı kullanılan gün arasında en az bir gün süre bırakılmalıdır.

Bronzlaştırıcılar nasıl kullanılmalıdır?

Dirsek, dizler, ayaklar ve eller üzerindeki sertleşmiş ve kuru bölgeler, bronzlaştırıcı ürünle daha fazla etkileşeceği için; özellikle bu bölgelere önceden peeling yapılmış olması gerekir. Bronzlaştırıcı kullanımından evvel nemlendirici uygulanması da, ürünün etkinliğini arttıracaktır. Bu tip ürünleri bölge bölge belirli bir sıra takip ederek sürmek, tonaj bozukluklarını önlemek için mutlaka gereklidir. 

Önce ayak bileğinden dize kadar olan kısımla başlanıp, krem iyice yayılarak yukarı doğru çıkılır. Dize gelindiğinde bu bölge atlanır ve doğrudan bacağın üst kısmına krem sürülmeye başlanır. Daha kolay olacaksa, bacağın önü ayrı, arkası ayrı olarak bronzlaştırıcı krem sürülür.. Bacağa ürün uygulaması bittiğinde, diz ve ayaklara elde kalan krem sürülür. Bronzlaştırıcı sürüldüğünü özellikle belli eden bölgeler bunlar olduğundan, en az miktar burada kullanılmalıdır. Daha sonra diğer bacağa geçilir.

Bronzlaştırıcı kollara sürülürken, dirseklere sürmekten kaçınılır. Kollar bittikten sonra, elde kalan fazla krem bu bölgeye iyice dağıtılır. Eğer sırta da bronzlaştırıcı sürülmek isteniyorsa, bunun için başka birinin bulunması gerekir. Tüm işlem bittikten sonra, nemlendirici bir ürün; diz, dirsek ve ayakların üstlerine tekrar sürülür. Bu bronzlaştırıcının emilimini artırır.

Bronzlaştırıcı ürünler yüze uygulanabilir mi?

Her bronzlaştırıcı yüze uygulanmaz. Yüz için ayrı bronzlaştırıcılar da mevcuttur. Bu nedenle satın alınan bronzlaştırıcı ürünün nerelerde kullanabileceği kontrol edilmelidir. Bronzlaştırıcı yüze uygulanırken gene nemlendiricinin üzerine sürmek daha iyi sonuç verir. 

Ürün sürüldükten sonra ne yapılmalıdır?

Tüm bu işlemlerin sonunda ellerin yıkanması asla unutulmamalıdır! Eller, vücudun diğer bölgelerine göre, % 40 daha fazla gözenek içerdiğinden, hemen yıkanmazsa, komik- turuncu avuçlarla gezmek zorunda kalabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise, bir kağıt havluyu ıslatıp avuç içlerinin iyice silinerek temizlenmesidir. İşlem uygulanırken eldiven kullanmak da bir çözüm olabilir.
Bronzlaştırıcı ürünler güneşten korur mu?

Tüm bronzlaştırıcılar güneşten koruyucu değildirler; ancak bazıları ayrıca güneşten koruyucu etken maddeleri de içerirler.

İstenmeyen bir renk elde edildiğinde ne yapılmalıdır?

İstemediğiniz bir renk elde ederseniz; normal koşullarda 4- 5 gün devam eden uygulamanın etki süresini, peeling ve kese yöntemleri veya sıkça yıkanarak kısaltabilirsiniz. 

Gebelikte bronzlaştırıcı kremler kullanılır mı?

Bu tür ürünlerde bulunan kimyasal maddelerin deriden ne kadarının emildiği ve bebek üzerine ne tür etkilerinin olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle, ürünler hakkında eldeki verilerin yeterli olmamasından dolayı, bronzlaştırıcı ürünlerin kullanımından gebelik süresince kaçınılması en doğru yaklaşım olarak görünmektedir.

Bronzlaşma ürünleri krem, jel ve köpük losyon gibi çeşitli biçimlerde olabilir:

  • Jel ile ciltte daha fazla tonlama farkları yaratılabilir. Yağlı ciltler için daha uygundur.
  • Krem formunda olanlar, uygulaması en zor olanlardır. Ama nemlendirici ve besleyici özellikleri bulunur. Bu nedenle cildi kuru olanlar tercih edebilir.
  • Süt şeklindekiler, ilk kullanımda eşit uygulayabilme açısından diğerlerine göre daha pratiktir.
  • Köpüklerin avantajı, nispeten çabuk kurumasıdır.
  • Sprey kullanımı ürünün ciltte eşit dağılımını sağlayamadığından fazla tercih edilmemektedir. 

Uzun süreli bronzluk için pratik öneriler

  • Yaz tatillerinden dönüşünüzde, bolca beta karoten içeren besinleri ( havuç, ıspanak, maydanoz, kavun… ) tüketmeniz, güneş banyolarıyla edindiğiniz bronzluğun kaybolmasını 15- 20 gün kadar geciktirebilir.
  • Yine tatil dönüşlerinde cildinizi bolca nemlendirmek, bronz kalma sürenizi arttıracaktır.
  • Peeling veya kese uygulamaları, her tip yöntemle elde edilen bronzluğu azaltacak ve süresini kısaltacaktır. Dolayısıyla bronzluk istenilen dönemlerde, mümkün olduğunca peeling yapılmaması gerekir.

“Bronzlaştırıcı ürünler” ile ilgili konular:

Solaryum

Share

Bir yanıt yazın