Fondöten ve yaz

Yazın sıcak ayları başlayıp, güneş gökyüzünde yükseldikçe, cildimizdeki sivilceler, koyu ve açık renkli lekeler de belirginleşmeye başlar. Bu tip sorunları olan kişiler, bir yandan ciltlerini tedavi etmek için bir Dermatoloji uzmanlarından yardım alırken; bu sorunlarını kamufle etmek için fondötenlerden yararlanırlar. Ama bu ürünlerin kullanımı kozmetik kamuflaj açısından kişilere bazı yararlar sağlarken; bir takım zararlar da verebilir. Bu nedenle kozmetik problem olsun ya da olmasın fondöten kullanırken dikkatli olunmalıdır. 

Fondöten nedir?

Fondöten cildin kusurlarını gizleyerek, daha genç görünmeye yarayan, yüzün aşırı parlamasını engelleyen, cildin kendi rengine yakın bir kozmetik boyadır. Aslında  fondötenler çeşitli renk ve yapıdaki ciltlerin ihtiyaçların karşılamak üzere geliştirilmiş, içinde boyar madde içeren nemlendiricilerdir.

İlk fondöten ne zaman üretilmiştir?

İlk olarak sinema sektöründe kullanılmak üzere; MAX Factor firması tarafından 1935 yılında üretilmişlerdir. O  günlerden günümüze fondöten kullanımı, kadınlar için vazgeçilmez hale gelmiştir.

Yaz aylarında fondöten kullanırken neye dikkat etmek gerekir?

Yaz aylarında fondöten kullanırken dikkat edilmesi gereken ilk şey, ürünün bazıdır. Yaz aylarında su bazlı fondötenler kullanılmalıdır. Yağ bazlı ürünler, sıcak, terleme ve yağ salgısı yazın arttığı için, sivilce, siyah nokta ve yağlanmaya neden olabileceklerinden kullanılmamalıdır. Özellikle son yıllarda yağlı ve akneli ciltler için “oil free” ürünlerin kullanımı oldukça popüler hale gelmiştir. Bu ürünler hiç yağ içermezken, genellikle dimetikon içerirler. Ayrıca bazı daha gelişmiş fondötenlere, pudra gibi maddeler eklenerek,’”oily control” özelliği elde edilir ki, bu özellik yazın yağlı ciltlere ekstra avantaj sağlar.

Yazın fondöten kullanımında önemli olan ikinci özellik; “water- proff” ( suya dayanıklılık) özelliğidir. Susuz ve anhidröz fondötenler suya dayanıklıdır ve denize veya havuza girip çıkmaya rağmen tekrar edilmeleri gerekmez.

Yazın cildimiz daha nemli ve yağlı olmaya eğimli olduğundan, yazın parlak fondötenler yerine mat veya yarı mat fondötenler kullanılmalıdır.

Yazın kullanılacak fondötenler de olması gerekli olan bir diğer özellik, güneşten koruyucu özelliğin bulunmasıdır. Piyasada bulunan kozmetik fondötenler, genellikle SPF 15 güneşten koruyucu faktör içermektedir. Aslında sorunsuz, açık tenli olmayan bir cilt için, 15 faktörlük günlük yaşam için yeterli iken, açık tenli kişiler, kendisi cilt kanseri olan veya ailesinde cilt kanseri olan kişiler, açık veya koyu renkli cilt lekesi bulunan kişiler için ve güneşli bir deniz tatili için SPF 15 faktör yeterli olmayabilir. Bu durumda dermokozmetik firmalarının ürettiği güneş koruyucuların fondötenden önce uygulanması gerekir. Günümüzde artık güneşten koruyucu üreten dermokozmetik firmaları, tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile, güneşten koruyucularını kapatıcı özelliği olan bir kaç renk alternatifi ile üretmektedirler.

Son olarak fondöten kullanımı ile ilgili bir kaç ipucu ve yazın kullanabileceğiniz bir kaç ürün önerisi:

  • Fondöten parmak uçları ile alın, burun, yanaklar ve çeneye uygulanmalı ve dairesel hareketler ile tüm yüze yayılmalıdır.
  • Uygulama sonrasında bir sünger veya fırça yardımı ile fondöten pürüzsüzce yayılmalıdır.
  • Arzu edilirse göz etrafı ve göz kapaklarına daha açık bir fondöten uygulanabilir.
  • Fondötenin kuruması için bir kaç dakika beklenmeli, daha sonra makyaj yapılmalıdır.

“Fondöten” ile ilgili diğer konular:

Güneş koruyucu
Nemlendirici
Sivilce (Akne)
Yağlı cilt

Share

Bir yanıt yazın