Tıraş hakkında bilinmesi gerekenler

Tıraş hakkında bilinmesi gerekenler

Tıraş nedir?

Tıraş istenmeyen kılların yok edilmesinde muhtemelen en eski ve en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Hızlı, kolay, ağrısız, etkili ve ucuz bir yöntemdir. Sonuçları geçicidir (1-3 gün) ve kılsız görüntü için devamlı uygulanma gerekir. Tıraşlama işleminde ustura, tıraş bıçağı veya elektrikli makine kullanılır. Tıraşlama işleminde kıllar deri yüzeyi hizasından kesilir. Erkekler bu yöntemi genellikle her gün yüzlerine uygularlar. Kadınların koltuk altı, bacaklar ve pubik bölge kıllarını yok etmek için kullandıkları en sık yöntemdir.

Hangi tıraş yöntemleri vardır?

İki tip yöntemi vardır:

  • Ustura veya tıraş bıçağı kullanarak ıslak olarak yapılan yöntem
  • Elektrikli tıraş makinesi ile kuru yapılan yöntem

Ustura kullanımı en eski yöntemidir ve keskin uçlu bir bıçak kullanıldığından olukça tehlikelidir. Artık bu yöntem sadece berberler tarafından kullanılmaktadır.

Tıraş bıçakları ise 1900’lü yılların başında kullanılmaya başlanmıştır. Bu bıçaklar tek kullanımlıktır, güvenli oldukları için herkesin evde tıraş olmasına imkan vermiştir.

Elektrikli tıraş makineleri ile köpük vs. kullanılmadan tıraş yapılır. Bu makineler 1920’li yıllarda bulunmuştur.

Tıraşlamanın yan etkileri nelerdir?

Tıraşlama doğru yapılırsa kişiye rahatsızlık vermeyen, ağrısız bir işlemdir. Ama bazen aşağıdaki yan etkiler oluşabilir.

İstenmeyen vücut kıllarını tıraşlamak kılları kalınlaştırıp, koyulaştırır mı?

Tıraş kılların kalınlığı, rengi ve çıkış hızını etkilemez. Yüz veya vücut kıllarının tıraşlanması ile kılların uçları küntleşir ve incelerek uzamaz. Bu nedenle kıllar uzadığında biçilmiş tarla şeklinde görünüm olur. Kıllar belirgin hale gelir, kalın ve daha koyu renkli gözükür.

Tıraş olurken nelere dikkat etmek gerekir?

Tıraşın neden olduğu yan etkilerden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler:

  • Genellikle yeni tıraş bıçağı kullanılmalı. Bıçak köreldiğinde değiştirilmelidir.
  • Tıraşlanacak bölge nemlendiren bir temizleyici ve ılık su ile yıkanmalı.
  • Tıraş kremi, jel veya köpüğü kullanımı (2-3 dakika kadar) kılları yumuşatarak tıraşı kolaylaştırır. Tıraş kreminin fırça ile uygulanması kılları deri yüzeyinden kaldırarak, kılın her tarafının kremle kaplanmasını sağlar.
  • Cildi hassas olan kişiler hassas ciltlere uygun ürünler kullanmalı, su bazlı kremler bazen önerilebilir fakat bu kremler tıraş bıçağını tıkayabilir.
  • Asla sabun kullanmayın.
  • Kılların büyüdüğü yönde tıraş olun. Kılları daha kısa kesmek için ters yöne doğru tıraş yapılırsa irritan kontak dermatit veya kıl dönmesi gelişebilir.
  • Tıraş bıçağını sıklıkla yıkayın.
  • Tıraşı tek seferde olun, birkaç kez üst üste tıraş yapmak tahrişe neden olabilir.
  • Tıraş sonrası tahrişi azaltmak için cildiniz soğuk suyla yıkayın.
  • Tıraş sonrası cildinizi nemlendirin.

Tıraş sonrası kaşıntı veya tahriş var ise doktorunuzun önereceği hafif kuvvette bir kortizonlu bir krem rahatlama sağlar. Tahriş geçene kadar tıraş olumamalıdır.

“Tıraşlama” ile ilgili diğer konular:

Epilasyon

Referanslar:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/hair-removal/faq-20058427
https://dermnetnz.org/topics/shaving

Share

Bir yanıt yazın