Tonik nedir? Nasıl kullanılır?

Tonik nedir? Nasıl kullanılır?

Tonik nedir?

Tonikler cilt temizliği sonrası ciltte kalan kir yağ ve makyajın uzaklaştırmak için kullanılan sıvı kozmetik ürünlerdir.

Toniklerin cilde olan faydalı etkileri nelerdir?

  • Cildi derinlemesine temizler ve canlandırır.
  • Ciltteki bakterileri öldürür.
  • Cilt pH’ını dengeler. Cilt temizleme ürünleri sıklıkla derinin asitik pH’ını alkaliye çevirir. Bu da cildi kuru ve hassas hale getirir. Tonikler ise bozulan pH dengesini düzeltir.
  • Deri yüzeyindeki damarları daraltır. Böylece cilt serinleyip ferahlar.
  • Leke, sivilce ve siyah noktaların tedavisine destek  sağlar.
  • Gözenekleri daraltır.
  • Cildi nemlendirici kullanımına hazırlar ve bazı tonikler nemlendirici içerirler
  • Sonradan uygulanan serum ve bakım kremlerinin etkisini artırır.

Tonikler nasıl kullanılır?

  1. Cilt önce uygun bir temizleyici ile yıkanır.
  2. Tonik ped şeklinde makyaj pamuğu veya pamuk parçası ile uygulanır. Pamuğun üzerine, aşırı ıslatmadan sadece emilecek kadar tonik dökülür. Ped şeklindeki makyaj pamukları diğerlerine göre daha az ürün emdiklerinden tonik kullanım miktarı azalır.
  3. Tonikler yüz, boyun ve dekolte bölgesine nazikçe sürülerek uygulanır.  Fakat göz  etrafı ve dudaklara uygulanmaz.
  4. Toniklerin çoğu su bazlı olduğundan, cilt tarafından çabuk emilir. Diğer ürünler uygulamadan önce toniğin tamamen emilmesi için bir dakika beklenir.
  5. Nemlendirici uygulanır. Tonik cildi tamamen temizlediğinden, sivilce ürünleri ve nemlendiricilerin ciltten emilimi kolaylaşır.

Tonik hangi sıklıkla uygulanır?

Tonikler genellikle, sabah ve akşam birer kere uygulanır. Özellikle kuru ve hassas cildi olan kişiler toniği günde sadece bir kez ve geceleri uygulayabilir. Eğer birkaç günlük uygulama sonrası herhangi bir tahriş gelişmezse uygulama günde ikiye çıkarılabilir.

Toniğin aşırı kullanımı cildini daha fazla kurutabilir. Eğer cilt gittikçe kurur ve hassaslaşır ise nem kaybını en aza indirmek için,  tonik kullanımı durdurulmalı ve kuru ciltlere özel olarak geliştirilmiş bir ürün kullanılmalıdır.

Bütün cilt tipleri tonik kullanmalı mı?

Tonikler bütün cilt tiplerine faydalıdır. Yağlı ciltli kişiler toniği yağ ve sivilceleri azaltmak ve gözenekleri küçültmek için kullanabilir. Kuru cildi olan kişiler ise deriyi nemlendirmek için tonik uygulayabilir.

Cilt tipine göre tonik nasıl seçilmeli?

Daha etkili bir sonuç almak için tonik almadan önce cilt tipinizi tanımanız gerekir. Çünkü yağlı ciltler için kullanılan tonik ile kuru ciltler için kullanılan tonik birbirinden farklı olacaktır.

Kuru cildi olan kişiler alkol içeren tonikleri kullanmamalıdır. Kuru ciltler için kullanılan tonikler aloe vera, hiyaluronik asit ve gliserin gibi cildi nemlendiren ve tahriş etmeyen nemlendirici ajanlar içerir.

Yağlı bir cilt yapısına sahip olanların kullanacağı tonik yağ içermemelidir. Yağlı cilt, sivilceye meyillidir. Bu nedenle içeriğinde antibakteriyal ve soyucu (alfa hidroksi asit veya salisilik asit) içeren tonikler bu tip ciltler için faydalıdır. Eğer alfa hidroksi asit içeren tonikler kullanılıyorsa, minimum SPF 30 içeren güneş kremi kullanılmalıdır.

Hassas cilde sahip olanlar alkolsüz tonik kullanmalıdır. Özellikle renkli ve sentetik koku içeren tonikler tercih edilmemelidir.

Yaşlılık belirtisi gösteren ciltler antiaging ( glikolik asit) ve nemlendirici (hiyaluronik asit) etkisi olan tonikler kullanabilir.

Hangi belirtiler görüldüğünde tonik kullanımına son verilmelidir?

  • Yanma hissi
  • Kızarıklık
  • Kuruma
  • Pullanma
  • Kaşıntı
  • Kabarcık gelişimi
  • Sivilce

Toniklerin içinde bulunan cilde zararlı 5 içerik nedir?

  • Alkol: Yüksek konsantrasyonda alkol içeren tonikler sivilceye eğilimli ciltlerde sivilceleri arttırabilir ve cildi kurutabilir. Genellikle toniklerin içerisinde %10-20 konsantrasyonda alkol kullanılır. Alkol özellikle glikolik asit gibi asitik maddelerle kombine olarak kullanıldığında özellikle hassas ciltli kişilerde tahrişe neden olur.
  • Yüksek konsantrasyonda salisilik asit: Salisilik asit sivilce için kullanılan toniklerin temel içeriğidir. Kozmetik ürünler içinde en fazla % 2 oranında kullanılabilir. Yüksek dozlarda kullanıldığında cildin pH dengesini bozar. Kızarıklık, kaşıntı, yanma ve kurumaya neden olur. Yüksek dozda salisilik asit bazen kimyasal yanık bile yapabilir.
  • Yüksek konsantrasyonda benzoil peroksit: Kozmetik ürünler içinde en fazla % 3 oranında kullanılabilir. Benzoil peroksit sivilce tedavisinde çok yaygın kullanılan bir başka içeriktir. Kapalı gözenekleri açmak, cildi yağdan arındırmak amacıyla kullanılır. Benzoil peroksit antiseptik etkisi sayesinde sivilceye neden olan bakterileri azaltır. Yüksek konsantrasyonda  deriyi soyarak kurutur, pH dengesini bozar ve sebum (yağ) üretimini durdurur. Alternatif olarak çay ağacı yağı gibi bitkisel ekstrelerin kullanımı benzoil peroksidin alternatifi olabilir. 
  • Sentetik kokular: Toniklere hoş  koku vermek için kullanılan sentetik koku maddeleri ciltte kontak dermatit ( kuruluk, kızarıklık kaşıntı, su toplamaları ve kabuklanma ile seyredebilen bir egzama türü) gibi reaksiyonlara neden olabilir. Bu tür sentetik kimyasalların uzun süre kullanımının etkileri bilinmemektedir. Bu nedenle doğal kokular içeren toniklerin kullanımı tercih edilmelidir.
  • Sentetik nemlendiriciler: Son yıllarda kuru ciltleri tedavi etmek için kullanılan toniklerin birçoğunda sentetik su veya yağ bazlı nemlendiriciler bulunmaktadır. Sentetik kimyasal nemlendirici içeren tonikler paraben veya fitalat gibi karsinojenleri içerebilir. Bazıları da petrol ürünüdür ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar ile kontamine olup kansere neden olabilir. Bu sentetik ürünlerin yerine nemlendirici özelliği olan hindistan cevizi yağı veya shea yağı gibi doğal yağlar içeren tonikler tercih edilmelidir.

Toniklerde en sık kullanılan  doğal maddeler nelerdir?

Papatya: Kuruluk, kızarıklık veya hassasiyeti giderir.  Cildi sakinleştirir, lekeleri hafifletir, sivilce tedavisine  destek sağlar. Papatya ve aloe vera kombinasyonu, egzama ve gül hastalığını (iltihaplı bir cilt hastalığı) kontrol altına almaya yardımcı olabilir.

Cadı fındığı: Cildi nemlendirerek kızarıklık ve tahrişi azaltır yağı ve sivilceleri kontrol altına alır.

Çay ağacı yağı (tea tree oil): Yağlanma ve sivilceye etkilidir. Güçlü bir içerik olduğu için deride yanma, batma gibi tahriş belirtilerine neden olabilir.

Aloe vera: Nemlendirici etkisi vardır. Sivilce tedavisine destek sağlar. Kuru ciltler için güçlü bir tonik içeriğidir.

Referanslar

https://www.wikihow.com.tr/Tonik-Nas%C4%B1l-Kullan%C4%B1l%C4%B1r

https://www.hakanbuzoglu.com/tonikler

https://www.gundersenhealth.org/health-wellness/live-happy/why-you-should-add-toner-to-your-skincare-routine

https://www.puristry.com/blogs/the-routine/5-toner-ingredients-to-avoid

Toners for Sensitive Skin: How to Choose the Best One for Your Skin

https://health.ec.europa.eu/system/files/2016-11/scc_o_4_0.pdf

https://health.ec.europa.eu/system/files/2016-11/scc_o_4_0.pdf
Share

Bir yanıt yazın