Skinimalism trendi: Minimalist Cilt Bakımı

Skinimalism trendi: Minimalist Cilt Bakımı

“Skinimalism” skin ve minimalism kelimelerinden oluşan ilk kez 2021 yılında tanımlanan moda akımı. Skinimalism minimalist çizgilerle cilt bakımı ve makyaj uygulaması anlamına gelmektedir.

Ben bir dermatolog olarak bu konuyu ilk kez bu gün duydum. Cahilliğimden dolayı kendime kızdım. Ama ben günümüzde trend olan bu akıma mesleğimin ilk yıllarından beri inanan ve hastalarıma da öneren bir dermatolog olarak çalıştım. Aslında skinimalism oldukça faydalı bir uygulama. Şimdi ayrıntıları inceleyelim.

Skinimalismin faydaları nelerdir?

  • Ekonomik kazanımlar
  • Kişisel tüketimin azalması
  • Çevre kirliliğinin azalması
  • Sosyal medianın desteklediği tek tip insan anlayışının tersine kendine güvenen, psikololojik açıdan sağlıklı bireylerin gelişimine destek vermesi

Skinimalismde sağlıklı bir cildin bakımı kaç adımdan oluşur?

Skinimalismde cilt bakımı sadece gerekli ürünler ile yapılır. Temel anlamıyla skinimalism ihtiyaç duyulan minimal kozmetik ürünle cilt bakımı yapılmasıdır. Skinimalismde cilt bakımının 3 önemli adımı vardır. Bunlar:

  • Temizlik
  • Nemlendirme
  • Güneş koruyucu kullanımı

Sadece bu 3 temel uygulama sağlıklı bir cildin bakımı için yeterlidir. Gelelim kuru, yağlı ciltlere..

Kuru cildi olan bir kişinin skinimalist cilt bakımı nasıl olur?

Kuru cilt bakımında kurutmayan, tahriş etmeyen bir cilt temizlik ürünü kullanımı çok önemlidir. Ayrıca bu ciltlerin daha yoğun bitkisel yağlarla desteklenen bir ürün ile nemlendirmeleri gereklidir. Güneş koruyucu kullanırken kuru ciltlere uygun bir bir ürün seçimi ile destek sağlanabilir. Kuru ciltlere böyle bir cilt bakımı uygulanmazsa irritan temas dermatit, atopik dermatit ve rozasea gibi hastalıkların tetiklenmesi kaçınılmazdır. Bu tür ciltlerin kozmetik üründen ziyade dermokozmetik ürün kullanması faydalı olabilir. Sırada yağlı ciltler var.

Yağlı cildi olan bir kişinin skinimalist cilt bakımı nasıl olur?

Öncelikle cildi tahriş etmeden, koruyucu lipitleri yok etmeden yağ (yağ) seviyesini azaltan bir temizleyici ile cilt temizlenmelidir. Yine cilt su bazlı bir nemlendirici ile nemlendirilmeli, uygun yağsız bir güneş koruyucu uygulanmalıdır. Eğer yağlı cilde doğru bakım yapılmaz ise seboreik dermatit, siyah nokta ve sivilce (akne) gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.

Karma ciltli kişiler ne yapmalı?

Dermatolojik olarak cilt ya normal, ya yağlı ya da kurudur. Karma cilt diye bir şey yoktur.

Hassas ciltlere skinimalism anlayışı ile nasıl bir bakım yapmalı?

Hassas ciltlere gelince durum değişiyor. Hassas cilt bir çok dermatolojik hastalığın belirtisi olabilirken, ürün seçimine karar vermeden önce muhakkak bir dermatoloii uzmanına başvurmalıyız. Çünkü yüz cildindeki herhangi bir kızarıklık dahili bir hastalığın da belirtisi olabileceği için doktorunuzun bazı testler yapması gerekebilir.

Skinimalismin diğer bir yanı makyaj

Ben makyöz değilim makyajdan anlamam. Ama doğal güzellik yöntemleri arasında hızlı bir yükselişe geçen skinimalism trendi, cildin mükemmel görünmesini amaçlamaz. Ancak çiller ya da renk eşitsizlikleri gibi özellikler için kat kat kapatıcı ürün uygulamak yerine doğal güzelliğin ön planda olduğu makyajlar tercih edilir.

Skinimalist bir makyaj yapmak için yalnızca temel ürünler yeterli olur. Başka bir deyişle skinimalist bir makyaj için fondöten, kapatıcı, kontür, bronzer gibi çeşit çeşit makyajı ürününe gerek yoktur. Örneğin ciltte lekeler, siyah noktalar veya göz altı morlukları var ise kapatıcı kullanmak yerine bu durumun nedenlerinin araştırılması ve tedavi edilmesi için bir dermatoloğa başvurmak doğru olur.

Sonuç olarak

Skinimalism bana güzel bir trend olarak gözüküyor. Umarım bu akım bir moda trendi olarak kalmaz, devamlı olarak cilt bakımımızın bir parçası haline gelir. Sosyal medya ve kozmetik sektörünün kar amaçlı daha fazla ürün kullanımını teşvik etmesi karşısında bu akımın uzun süreceğini pek sanmıyorum. Bakalım neler olacak? Hep birlikte izleyelim.

Referanslar:

https://www.facethefuture.co.uk/blogs/skincare/what-is-skinimalism

Share

Bir yanıt yazın