Süt ve cilt sağlığı

Süt ve cilt sağlığı

Süt mükemmel bir protein, mineral ve vitamin kaynağı olduğu için çok besleyicidir. Kemik ve diş sağlığı için yeterli miktarda süt içilmelidir. Bebek ve çocukların kemiklerinin büyümesi için gerekli olan süt, yaşlılarda da kemik erimesine karşı koruyucudur. “ Süt ve cilt sağlığı” konulu yazımızda beden sağlığımıza bir çok faydası olan sütün, cildimize olan fayda ve zararlarından bahsedeceğiz.

Sütün cildimize faydaları ile başlayalım.

Süt , içerdikleri protein, vitamin (örneğin, A ve D vitaminleri), mineral (örneğin, kalsiyum) ve yağlar sayesinde cilt sağlığı için önemli besindir. Özellikle proteinler, cildin yenilenmesi ve sağlıklı kalması için gereklidir. Sütte bulunan bazı bileşenler, özellikle antioksidanlar, cildin serbest radikallerden korunmasına yardımcı olabilir. Bu da cildin yaşlanma belirtilerini azaltabilir. Süt, vücuda su ve diğer besin maddeleri sağlar ve cildin nemli ve sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Sütte bulunan laktik asit, cildin doğal pH dengesini korumasına yardımcı olabilir. Bu da cildin sağlıklı ve korunmuş kalmasını destekler.

Sütün cilt sağlığına olan negatif etkileri nelerdir?

Bazı insanlar süt ve süt ürünlerine karşı alerjik olabilirler. Bu durumda, süt tüketimi ciltte kaşıntı, kızarıklık, döküntü, hatta daha ciddi reaksiyonlara neden olabilir. Sütte bulunan laktoz şekerini bazı kişiler sindiremediği için süt tüketimi sindirim sorunlarına ve ciltte rahatsızlık hissine neden olabilir. Süt ve süt ürünleri yüksek yağ içerdiğinde bazı kişilerde ciltte yağlanma ve sivilce oluşumunu artırabilir. Bazı araştırmalar, süt ve süt ürünlerinin içerdiği bazı hormonların (özellikle büyüme faktörleri), ciltte yağ üretimini artırabileceğini öne sürmektedir. Bu durumda, bazı kişilerde ciltte yağlanma ve sivilce oluşumu artabilir.

Sütün cilde uygulanması faydalı mıdır?

Sütün cilde uygulanması konusu genellikle kozmetik ve güzellik alanında tartışılan bir konudur. Sütün cilde uygulanmasının cildi nemlendirdiği, içeriğindeki laktik asit nedeniyle cilt rengini düzelttiği, cildi yatıştırıp tahrişi azaltabildiği, antioksidanlar ile yaşlanma sürecini geciktirebildiği düşünülebilir. Ancak bu faydalı olduğu düşünülen etkileri kanıtlayan bilimsel çalışmalar yoktur. Ayrıca sütün alerji ve tahrişe yol açabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca çiğ sütün içindeki bakteriler mikroorganizmalar cilt enfeksiyonlarına neden olabilir.

“Ne olacak süt doğal bir madde, cilde sürmenin zararı olmaz” diye düşünmeyin. Her şeye rağmen kullanırsanız da istenmeyen yan etki görülme riskini kabul edin. Herhangi bir reaksiyon durumunda cilt ılık su ile yıkayın ve nemlendirin. Şikayetler geçmezse Dermatoloji uzmanına başvurun.

Share

Bir yanıt yazın