Isıya bağlı eritema ab igne

Isıya bağlı eritema ab igne

Eritema ab igne nedir?

Eritema ab igne, cildin sıcak uyaranlara ve infrared radyasyona tekrar tekrar maruz kalmasıyla gelişen nadir görülen bir deri hastalığıdır. Hastalığın adı Latincedir ve Türkçeye ‘Ateşten gelen kızarıklık’ olarak tercüme edilebilir.

Hastalık kimlerde görülür?

Geçmişte hastalık, fırıncılar, metal işçileri veya ateşin yanında uzun süre kalan kişilerde sık görülürdü. Merkezi ısıtmanın kullanılabilirliği arttıkça gelişmiş ülkelerde eritema ab igne görülme sıklığı azalmıştır. Günümüzde hastalık yakında tutulan elektrikli ve infrared ısıtıcılara bağlı gelişmektedir. Sıcak kompres, sıcak su şişeleri, termoforlar, fizik tedavide kullanılan ısı lambaları, fırınlar, elektrikli battaniyeler hastalığa neden olabilir. Ayrıca dizüstü bilgisayar pillerine, ve arabalardaki ısıtmalı koltuklara maruz kalma sonucu gelişen vakalar da bildirilmiştir.

Bu hastalıkta deride hangi belirtiler gelişir?

Yanığa neden olmayacak kadar bir ısıya uzun süreli maruz kalmak, deride hafif ve geçici balık ağı şeklinde kırmızılıklara neden olur. Isı ile temas devam ederse belirgin kızarıklığa, deriden açık veya kahverenkli lekelere neden olur. Bazen kaşıntı ve yanma hissi olabilir, deride incelme ve kılcal damarlarda belirginleşme görülebilir.

Hastalık nasıl tedavi edilir?

Tekrarlayan ve uzun süreli ısı teması engellenmelidir. Hafif deri bulguları birkaç ay içinde geriler. Şiddetli durumlarda iyileşme olasılığı düşüktür. Kahverenkli lekeleri tedavi etmek için lazer tedavisi veya renk açıcı kremler uygulanabilir.

Hastalık zararlı bir durum mudur?

Genellikle hayır. Fakat deride incelme olan ve uzun süre iyileşmeyen lekelerde skuamöz hücreli deri kanseri gelişme olasılığı hasta olmayan kişilere göre biraz daha yüksektir. Hastalıklı alanlarda deride iyileşmeyen yaralar veya şişlikler görülürse muhakkak bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Doktorunuz şüpheli bir durum gördüğünde bu alandan biyopsi alacaktır.

Referanslar:

https://www.ccjm.org/content/85/2/96
https://dermnetnz.org/topics/erythema-ab-igne
https://www.aocd.org/page/ErythemaAbIgne
https://hakanbuzoglu.com.tr/nikel-alerjisi/60-dermatoloji/sik-gorulen-cilt-hastaliklari/sik-gorulen-cilt-hastaliklari-anasayfa/1560-eritema-ab-igne-erythema

Share

Bir yanıt yazın