Saç Beyazlaması

Saç Beyazlaması

Saç beyazlaması, kıl kökünde melanosit adlı hücrelerimiz tarafından üretilen ve saçların ana yapısını oluşturan keratinosit adlı hücrelere aktarılan melanin adlı renk verici maddenin artık üretilmemesi sonucu geşişir. Dolayısıyla, beyaz bir saç telinin koparılması hiçbir şekilde bu sorunu gidermez; yeni gelen saç teli de yine beyaz olacaktır.

Saç beyazlaması üzerine yapılan bir çok araştırma sonucunda, her ne kadar kalıcı bir çözüm bulunamamış olsa da, bu durumu hızlandıran ve mekanizmasını açıklayan etmenler şöyle özetlenebilir:
-Genetik özellikler: Ailenizde erken yaşlarda saçları beyazlayan kişiler mevcutsa, sizin de aynı problemi yaşamanız sık beklenen bir durumdur.
-Yaşlılık: Ortalama olarak 35 yaşlarında ilk beyaz saç tellerine rastlanır. Ancak bunun tam zamanı ve ilerleme hızı kişiden kişiye değişmektedir.
-Tirozinaz enziminin azalması: Bu enzim, kıl kökünde tirozinin DOPA adlı maddeye dönüşümünü tetiklemektedir ve yaş ile birlikte kademeli olarak azalmasının, saçların beyazlaşmasında önemli rolü olduğu düşünülmektedir.
-Albinizm: Doğuştan varolan genetik bir hastalıktır; sadece saç ve kıllarda değil, deri ve gözlerde de melanin pigmentinin yokluğu ile seyreder.
-Psikolojik bir şok veya büyük bir stres: Yaşanılan üzüntü veya şoklar sonucu, bir gecede tüm saçları beyazlayan insanlara dair bir çok hikaye mevcuttur. Ancak bunların çoğunluğu tamamen uydurma olmasa da abartılmış vakalardır. Stres, saç dökülmesinin ana sebeplerinden biridir. Ani saç dökülmelerinde, kişinin zaten tek tük beyaz saçları da mevcutsa, bazı bölgelerden yoğun bir şekilde dökülen koyu renkli saçların yerine birden beyaz saçların gelmesi, böyle mitlere yol açmaktadır.
Bazı etmenler ise, saçları tamamen beyazlaştırmaz,ancak geri dönüşümlü olarak saç renginde açılmalara sebep olabilir:
-“ Basedow “ gibi tiroid bezi hastalıkları
-Güneş ışınlarına fazla maruz kalma
-Radyoterapi tedavisi
-Klorokin, feniltiüre, hidrokinon, siklofosfamid, tiparanol, florobutirofenon vb. ilaç kullanımları
-“ Kwarshiorkor “ gibi beslenme bozuklukları
-Barsaklarda emilim bozukluğuna yol açan “ coeliaque “ hastalığı
-Sideroblastik anemi
-Bakır eksikliği
-B 12 vitamin eksikliği

Her ne kadar bilimsel anlamda kalıcı bir tedavi mevcut olmasa da, saç beyazlamasından muzdarip kişilere özel, bir çok saç bakım ürünü mevcuttur. Ayrıca B vitamini kompleksleri ve PABA adlı maddenin kullanımı önerilmektedir.

“Saç Beyazlaması” ile ilgili diğer konular:

Beyaz Saçlı Kadınların Dayanılmaz Gerçekleri
Saç boyasının zararları

“Saç Beyazlaması” ile ilgili soru ve cevaplarınız için tıklayınız.

Share

Bir yanıt yazın