Erkek tipi saç dökülmesi (Androgenetik alopesi) nedir?
Saç dökülmesi tıp dilinde alopesi olarak bilinir. Eğer bu durum hormonlar (androjenler) ve genetik ile ilişkili ise androgenetik aolpesi olarak bilinir ve kelliğe neden olur. Androgenetik alopesi saç çizgisi geriye doğru çekildiği veya tepe bölgesinde dökülme olan bir hastalıktır. Benzer tip saç dökülmesi kadınlarda da nadiren görülebilir. Tepe bölgesindeki saçlarda incelme olur, genellikle erkeklere göre daha az şiddetlidir.
Kelliğin sebebi nedir?
Erkek tipi dökülme kalıtımsaldır ve genetik oalrak kodlanmış dihidrotestesteron denen hormonun etkilerine hassasiyet sonucu gelişir. Dihidrotestesteron saçın anajen dediğimiz gelişme safhasını kısaltır ve kıl köklerinin küçülmesineneden olur ve böylelikle ilerleyici biçimde saçlar gid erek incelir. Dihidrotesteteronun üretimi 5-alfa redüktaz dediğimiz bir enzim tarafından düzenlenir.
Saçın gelişim evreleri nelerdir?
Tüm saç kökleri normal saç döngüsü süreci içinde belirli oranlarda farklı evrelerde bulunurlar. Saç gelişimi aktif ve dinlenme fazlarını içerir. Gelişme periodu anajen faz olarak bilinirve bu süreç 2-6 yıl sürer. Bu evrede kıl kökleri uzun ve derindir ve kalın koyu renkli kıllar bulundururlar. Saçların % 90’ı anajen evrededir.
Anajen evreden sonra katajen faz dediğimiz birkaç hafta süren geç evresi görülür. Bu evrede kıl kökü büzüşür. Dinlenme fazı veya telojen faz dediğimiz fazda 2-4 ay sürer. Bu sürecin sonunda saçlar yeniden anajen faza geçerler. Telojen fazın sonrasında yeni bir anajen evre başlar, saçlar kökünden ayrılırve dökülür ve yeni saç gelişmeye başlar.
Dihidrotestesteron vücutta nerelerde bulunur?
Dihidrotestesteron saçlı deriyi de içermek üzere bir çok dokuda bulunur.
5-alfa redüktazın vücuttaki görevi nedir?
5-alfa redüktaz dihidrotestesteron üretimini düzenleyen bir enzimdir. Enzim protein yapıda bir madde olup bir kimyasal reaksiyonu hızlandıran katalizör olarak gören yapar. 5-alfa redüktazın etkinliği bazı ilaçlar tarafından engellenebilir.
Erkek tipi dökülmede genetik yapının önemi nedir?
Erkeklerde görülen erkek tipi dökülme genetik olarak belirlenen, dihidrotestestoronun etkilerine daha fazla duyarlık sonucu gelişir.
Androgenetik Alopesi ne sıklıkta görülür?
Erkek tipi dökülme tüm yaşam boyunca erkeklerin % 50’sinde meydana gelir. Hastalık farklı popülasyonlarda farklı oranda görülür, bu muhtemelen genetik ile ilgilidir. Beyaz ırkta ellili yaşlarda farklı seviyelerde kellik problemi görülürken, Japon ve Çinli gibi ırklarda daha az görülür.
Androgenetik Alopesinin şiddeti nasıl belirlenir?
Androgenetik alopesiyi klnik olarak evrelendirmek için en sık modifiye edilmiş Norwood-Hamilton sınıflaması kullanılır.
Androgenetik Alopesi için hangi ilaçlar kullanılır?
Günümüzdeki tedavi seçenekler şunlardır:
Saç ekimi
Kozmetikler
Takma saç ve peruk
Minoksidil solüsyon
Finasterid tablet (Tip II alfa redüktaz inhibitörü)
“Androgenetik Alopesi” ile ilgili diğer konular:
“Androgenetik Alopesi” ile ilgili kaynaklar:
http://turkdermatoloji.org.tr/media/hasta_bilgilendirme/androgenetik.pdf
“Androgenetik Alopesi” ile ilgili sorular ve cevapları için tıklayınız.