Selülit nedir? Nasıl tedavi edilir?

Selülit nedir? Nasıl tedavi edilir?

Selülit nedir?

Kalça, basen, baldır derisinin portakal kabuğuna benzer kabarıklık ve çukurcuklar göstermesine selülit denir ve bu durum değişik şiddette ortaya çıkabilir. Tıp dünyasında lokalize distrofi olarak bilinir. Lipodistrofi vücudun bir veya bir çok alanında normalden farklı ve fazla yağ birikimesidir.

Selülit kimlerde görülür?

Erişkin kadınların % 85’indan fazlasında selülit vardır.
Ergenlik çağından önce s oluşmaz.
Oldukça nadir olarak erkeklerde de görülür.
Şişmanlıkla ilişkili değildir.

Selülit neden oluşur?

Selülitin nasıl oluştuğunu anlamak için, insandaki yağ dokusunun yapısını anlamak gerekir. Derinin hemen altında oldukça ince bir yağ dokusu bulunur. Bu tabaka deriyi travmadan korur ve ısı dengesini sağlar. Bu tabaka total vücut ağırlığı ile ilişkili değildir. Deri tabakasının daha da altında scarpus facia denen vücudumuzun girinti ve çıkıntı gibi konturlarını oluşturan başka bir tabaka bulunur. Bu bölgedeki yağ hücreleri kilo alındığında genişler. Bu derin yağ tabakası esnek bir bağ dokusu ile iki bölüme ayrılmıştır. Bu bağ dokusu derinin üst kısmı ile kas tabakasını bir çengel gibi birleştirir. Bu bağ dokusu normal olmayan şekilde güçsüzleşirse, deri selülitli bir görünüm alır. Araştırmacılar bağ dokusunda neden ve niçin bu değişikliklerin olduğununu saptamaya çalışmaktadır. Bu soruların cevabının bulunması spesifik selülit tedavilerinin keşfedilmesine neden olabilir.

Selülitin Sebepleri Nelerdir?

Bozulmuş kan dolaşımı
Fazla östrojen
Toksin oluşumu
Yaşlanma
Kalıtsal yapı

Selüliti engellemek için neler yapılmalıdır?

Egzersiz
Kası güçlendirici çalışmalar
Vitamin A ve C gibi antioksidanları almak
Liften zengin gıda rejimi
Günde 12 bardak su içimesi

Yaşam biçimi sağlıklı yaşam şekline dönüştürüldüğünde bu durum azalacak ve yoğun tedavilere gerek kalmayacaktır.

Yukarıda listelenenlere ek olarak, şeker, tuz, kafein ve diğer bazı maddeler selülitin nedeni olarak gösterilmesine rağmen, tüm bu etkenlerin selülitle ilişkisi kesin değildir. Örneğin hayatında hiç egzersiz yapmamış, patates ve çikolata tarzı gıdaları sıklıkla yiyen bir kadında hiç selülit görülmeyebilir.

Yapılan en son araştırmalara göre selülit oluşumunda yaş ve kalıtım en önemli faktördür. Bu nedenle egzersiz ve diet faydalı olabilirken, bu problemi tamamıyla çözmez.

Nasıl tedavi yapılır?

Mezoterapi

Share

Bir yanıt yazın