Argan Yağı

Argan Yağı

Argan yağı nedir?

Argan Yağı, sadece Fas Morocco’da yetişen ve UNESCO tarafından koruma altına alınan Argan (Argania Spinosa) ağacının meyvesinden elde edilir. Bu ağaç özellikle sıcak ve kuru iklimde, kireçli toprakta yetişir. Argan yağı 8. yüzyıldan bu yana, Moroccolu kaşifler tarafından kullanılmasına rağmen, bu yağla ilgili çok uzun süre bilimsel araştırma yapılmamıştır. 

Argan yağının faydaları nelerdir?


Bu yağ özellikle balık yemeklerinde ve salatalarda çeşni olarak kullanılır. Bu yağın kalp hastalıklarından koruyucu ve yara iyileştirici etkisi uzun yıllardır bilinmektedir. Argan yağı kollesterol içermez, özellikle kanda LDL dediğmiz kötü kollesterolün seviyesini düşüren, monosatüre yağlar ve oleik asiti içerir. Farelerde yapılan bir çalışmada, argan yağının 7 hafta süre ile diyette kullanımının, hipertansiyonu olan farelerde kan basıncını düşürdüğü saptanmıştır. Argan yağının kanser, diyabet ve kalp hastalıklarından koruycu etkisinin, içindeki yüksek oranda bulunan farmakolojik aktif erken maddelere bağlı olduğu, son 5 yıldır yapılan fitokimyasal çalışmalarla gösterilmiştir.

Argan yağının cilt, tırnak ve saçlı deri üzerine etkileri nelerdir?

Faslı kadınlar yüzyıllar boyunca bu mucizevî yağı, dudak ve cilt çatlaklarına, kırışıklıklara masaj yaparak uygulamışlardır. Yüksek miktarda E vitamini içerir ve antioksidan etkisi vardır. 70.2 mg E vitamini içerirken, zeytin yağında ise 7.1 mg E vitamini bulunur. Bu nedenle cildi hızla nemlendirir ve yaşlanmaya karşı korur, saçları ve tırnakları güçlendirir. Bu organik yağ % 47,1 oranında oleik asit ( Omega 9 ), % 33,8 oranında linoleik asit ( Omega 6 ) içermektedir. Yağ asitlerine ek olarak, skualen, steroller ve polifenolleri de ihtiva eder.

Argan yağının yüz cildine faydası nedir?

Temel yağ asitlerini bol miktarda içerdiğinden, yüksek su bağlama ve antioksidan kapasiteye sahiptir. Antioksidan etkisi ile hasarlı derideki serbest oksijen radikallerini nötralize eder. 

Vücut cildine faydası nedir?

Vücut derisini nemlendiren argan yağı, deri çatlaklarının görünümünü iyileştirir ve oluşmasını engeller, kuru derideki yangılı durumları rahatlatır. Özellikle güneş yanığından sonra deriye uygulandığında ciltte ferahlık hissi uyandırır.

Bu yağın saça faydası nedir?

Moroccolu berberler, yüzyıllardır bu yağı saç kozmetiği olarak kullanmışlardır. Bu yağ saç için nemlendirici etki gösterir. Saçı parlatır, yumuşatır, kolay taranıp şekil almasını sağlar, elektriklenmesini engeller. Tüm saç tiplerine uygulanabilir.

Yaşlanmayla birlikte saçlar kurur ve elastikiyetini kaybeder, daha az oranda sebum (yağ) üretir. Sebum saçımızın doğal parlaklığını ve dokusunu kazanmasına yardımcı olur. Sebumun giderek azalması, saçın incelmesine ve kalitesini yitirmesine yol açar. İçinde bulunan E vitamini, saça zaman içinde zarar veren serbest radikallerle savaşarak; saçın canlanmasını uyarır. Aynı zamanda saçlı derideki kan dolaşımına da yardımcı olur. E vitamini deride 6 ay boyunca depolanabilmektedir. Bu nedenle bir uygulamayla bile uzun süren bir etki elde edilmektedir. Argan yağı özellikle kuru saça uygulanıp, bir saat bekletildikten sonra şampuanlanırsa etkili olur. Saçlar kurutulup, şekillendirildikten sonra az miktarda argan yağı saça sürülürse, saçların parlaklığı ve yumuşaklığı korunur.


Argan yağının tırnaklarra faydası nedir?

Argan yağının tırnaklara uygulanması tırnakların kırılmasını engeller.

Argan yağının uygulanmasında bilinmesi gereken püf noktalar:

  1. Cilde yemek için kullanılan argan yağı değil; ham, işlenmemiş argan yağı kullanılmalıdır. Ham argan yağı tüm vitaminleri ve yağ asitlerini korur.
  2. Argan yağındaki vitamin ve minerallerin uzun süre bozulmaması için ışık geçirmeyen, opak bir şişede saklanması gerekir.
  3. Birkaç damla argan yağı tüm yüze emilene kadar masaj ile uygulanır.
  4. Yüze haftada 2- 3 defa olmak üzere, hafif bir masaj ile ciltten emilecek şekilde uygulanmalıdır. Maksimum etkinin sağlanması için gece yatmadan önce uygulanması önerilir.
  5. Eşit miktarda limon suyu ve argan yağını bir kaba koyarak;  elleri 10 dakika bu suda bekletmek, tırnakları güçlendirir ve ekstra parlaklık sağlar.
  6. Saçlara uyguladıktan sonra, bir havlu ile sarın ve bir kaç saat, hatta tüm gece boyunca tutun.
  7. Duştan sonra cildinize masajla uygulayın. 

“Argan yağı” ile ilgili konular:

Kuru cilt
Kuru saçlar

Share

Bir yanıt yazın