Ayak Bakımı

Ayak Bakımı

Ayak bakımı ve temizliği nasıl yapılır?

Ayaklar vücudumuzda o kadar önemli bir işleve sahip olmasına ayak bakımı sıklıkla ihmal edilir. Halbuki atasözümüzde de belirtilen “Akılsız başın cezasını ayaklar çeker.” saptaması hiç birimize pek yabancı değildir. Bu ihmalin sonuçları az veya çok başımıza gelmektedir:

Nasırlar,
Mantar hastalığı,
Topuk çatlakları,
Egzamalar…

Ayak bakımında en önemli şey nedir?


Ayak bakımında ilk dikkat edilmesi gereken ayağın düzenli olarak kontrol edilmesidir. Örneğin ayak tabanı ve özellikle parmak aralarında yeni fark ettiğimiz koyu renkli bir ben cilt kanserinin bir belirtisi bile olabilir.

Ayaklarımıza nasıl iyi bakabiliriz?

İyi bir ayak bakımı için, öncelikle iyi bir kan dolaşımının olması gerekir. Bu amaçla uzun süre oturulduğu zamanlarda ayaklar kısa süreli olarak yukarı kaldırılmalı, bacaklara germe egzersizleri yapılmalı, gün içinde mümkünse 40- 50 dakika tempolu yürüyüş yapılmalı, akşamları ılık bir ayak banyosu sonrasında masaj yapılmalıdır.

İyi bir sağlıklı ve bakımlı bir ayak için 4 temel şart gereklidir:

  • Ayağa baskı yapmayacak ayakkabılar giyilmesi
  • Ayakların fazla soğukta bırakılmaması
  • Uzun süre özellikle bacak bacak üstüne oturulmaması
  • Sigara içilmemesi

Ayakkabı seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Ayak bakım ve hijyeninde birincil olarak, kullandığımız ayakkabılara dikkat etmeliyiz. İnce ve yüksek topuklar, sivri burunlar ve de ayakkabı dış ve iç yüzeyinde kullanılan sentetik malzemeler uzun süreli kullanımlarda ayaklarımızın düşmanıdır. Yani özellikle günlük kullanım amacı ile, yuvarlak burunlu, dolgu ve ortopedik tabanlı, içi ve dışı deri ayakkabıları tercih etmeliyiz. Ayakkabılarınızı ayakların en büyük olduğu zaman akşam olduğu için, akşam almayı tercih ediniz. Eğer bir ayağınız diğerinden büyük ise büyük olan ayağınıza göre ayakkabı seçiniz. Ayakkabılarınızı dışarıda kullanmadan önce, evde bir kaç saat yürüyerek deneyiniz. Yazın da açık ayakkabılar yerine, kapalı modellerin kullanılması, cildin kuruması ve topuk çatlaklarının gelişimini azaltacaktır.

Ayak bakımında dikkat edilmesi gereken diğer şeyler nelerdir?

Ayaklar yıkandıktan sonra, özellikle parmak aralarının iyice kurulanması, mantar gelişimini önleyecektir. Yorgun ayakların, sıcak değil, ılık suda uygun solüsyonlarda dinlendirilmesi, her yıkamadan sonra nemlendirici ve bakım kremleri uygulanması sıkça önerilmektedir. Özellikle çok terleyen ve koku problemi olan ayaklar, terlemeyi azaltıcı kremler kullanmalıdırlar.

Ayak tırnaklarına nasıl bakılmalı?

Ayak tırnakları, normal tırnak makası yerine, özel bir makasla düz bir şekilde kesilirse tırnak bozuklukları da daha az görülür. Tırnağın her iki köşesinin oval olarak değil de, he iki köşe dışarda kalacak kesilmesi tırnak batmasını engeller.

Çoraplar nasıl seçilmelidir?

Çorap seçerken, kışın sıcak tutan ve terletmeyen çoraplar seçilirken; yaz aylarında terletmeyen, hatta teri emecek kapasitesi olan, tam pamuklu veya merserize çoraplar tercih edilmelidir.

“Ayak bakımı” ile ilgili diğer konular:

Ayak mantarı
Nasır
Tırnak bozuklukları
Tırnak mantarı
Topuk çatlakları
Yaşlılarda saç ve tırnak bozuklukları

Share

Bir yanıt yazın