Parfüm mü? Deodorant mı? Terlemeyi azaltan ürünler mi?

Parfüm mü? Deodorant mı? Terlemeyi azaltan ürünler mi?

Parfüm deodorant ve terlemeyi azaltan (antiperspirant)ürün kullanımı, ülkemizde çok yaygın değildir, kullananların da, bir çoğu bu ürünleri yanlış kullanmaktadır. Parfüm deodorant ve antiperspirant aynı işlevi görüyor gibi görünseler de; aslında çok farklı etkileri bulunmaktadır.

Parfümler, kesinlikle temiz cilde uygulanmalıdır. Çünkü parfüm, ciltteki kokuyu hiçbir zaman gidermez. Parfümün görevi yalnızca güzel bir koku vermektir.

Özellikle de ter kokusunun üzerine ya da kötü bir kokunun üzerine uygulandığında; o kokuyu gidermez; aksine o kokunun üzerine eklenir ve kokunun çok daha kötü ve yoğun bir şekilde hissedilmesine sebep olur. Uzmanların,  parfümün temiz tene uygulanması gerektiğini vurgulaması  da bu yüzdendir. Terlemiş bölgeye parfümlü bir ürün sürdüğünüzde;  istenmeyen kokuyu bastırmak yerine, daha kötü bir şekilde yayılmasına yol açarsınız.

Parfümler, vücudun bazı özel yerlerine sürüldüğünde, daha hoş koku yayarlar. Bu bölgeler, kulak arkaları, boyun, bilek içleri, ve dizlerdir. Parfümler kıyafetlerin  üzerine sıkıldığında ise, kıyafetleri yıpratmaması için, mutlaka 30 cm. uzaktan uygulamalıdır.

Deodorantlar ise, koku giderici olmasının yanı sıra, koku önleyici bir özelliğe de sahiptirler. Bunlar da temiz cilde uyguladığında; çok daha iyi sonuç verir. Deodorantlar temiz koltuk altına sıkıldığında; oluşabilecek ter kokusunun önüne geçilmiş olur. Bunlar koltuk altlarına uygulanmalı, kıyafetlerin üzerine sıkılmamalıdır.

Deodorantlar, iki çeşittirler: Antiperspirant olanlar ve olmayanlar. Antiperspirant olanlar ter bezlerini daraltarak, terlemeyi önlerler. Deodorantlar ile anti- perspirant’ lar, çoğu zaman aynı kefeye konularak karıştırılmaktadır.

Ter kokusunun engellenmesinde en etkin olan yöntem; deodorantlar ile, öncelikle kokudan korunmaktır. Apokrin ter bezi tarafından ortaya çıkarılan sıvı, kokusuz olduğu ve ter kokusu bakterilerin bu ortamda çürünmesiyle oluştuğu için; öncelikle koltuk altı yüzeyindeki bakterilerin yok edilmesine yönelik önlemler alınmalıdır. Deodorantların aktif maddesi olan bir antimikrobiyal ajanın uygulanması ile, bakteri florası yok olur ve ter kokusu oluşumu engellenir. Klasik antimikrobiyal ajanlar triklosan, farnesol veya polyglycerin- 2- caprate’ dir.

Antiperspirant ürünler ise, özellikle aşırı terlemesi olan kişilerde, ter bezi kanalını daraltarak terlemeyi azaltır ve dolaylı olarak koku problemini engeller. Aşırı terlemesi olan kişiler, önce bir antiperspirant, daha sonra deodorant kullanmalı veya ikisi bir arada ürünler uygulamalıdır.

Doğru parfüm ve deodorant kullanımı; önce temiz cilde deodorant, daha sonra ise parfüm uygulanılmasıdır. Böylelikle hem terleme engellenmiş olur, hem de güzel koku daha uzun zaman ciltte kalır.

“Parfüm mü? Deodorant mı? Antiperspirant mı ?” yazısı ile ilgili konular:

Aşırı terleme

Share

Bir yanıt yazın