Diskoid lupus eritematozus nedir?

Diskoid lupus eritematozus nedir?

Diskoid lupus eritematozus (DLE), genellikle güneş ışığına maruz kalma ile kötüleşen, nadir görülen bir deri hastalığıdır.
DLEde kafa derisi, yüz ve kulaklarda kalıcı pullu pullanmalar görülür. Yaralar kaşıntılı ve ağrılı değildir. Merkezi alan daha açık renkte olup, kenarlar normal ciltten daha koyu olabilir. Daha sonra yara izi, atrofi (deride incelme),deriden açık veya koyu renk değişiklikleri ve etkilenen saç bölgelerinde kalıcı saç dökülmesi görülür.

Diskoid lupus eritematozusu kimlerde görülür?

DLE her yaştan kadın ve erkeği etkileyebilir, fakat en çok 20-50 yaşlar arasındaki kadınlarda görülür. Çocuklarda görülmesi nadirdir. Esmer ırkta beyazlara göre daha sık rastlanır.

Diskoid lupus eritematozusun neden ortaya çıkar?

Diskoid lupusun eritematozusun kesin nedeni belli değildir. DLE genetik ve çevresel faktörlerden etkilenen otoimmün bir hastalıktır. Işığa duyarlı bir hastalık olduğu için güneş ışınları DLE’yi tetikleyebilir. Ancak hastalık güneş görmeyen yerlerde vücut bölgelerinde de görülür. Hastalık bulaşıcı değildir. Bazen sigara içilmesi hastalığı tetikleyebilir.

Diskoid lupusun komplikasyonları nelerdir?

Diskoid lupus eritematozus, hastanın yaşam kalitesini fiziksel ve psikolojik olarak etkileyen bir etkiye sahip olabilir.
DLE saç derisinde iz oluşturabilir ve kalıcı saç dökülmesi yapabilir.
DLE’li hastaların yaklaşık %5’inde SLE gelişir.
Dudaklar ve ağız içinde uzun süren DLE var ise skuamöz hücreli karsinom gelişme riski artar.

DLE hastalarına nasıl tanı konulur?

Hastalığa deri muayenesi ve biyopsi yapılarak tanı konur. SLE olup olmadığını anlamak için tam kan sayımı, böbrek ve karaciğer testleri, antinükleer antikorları (ANA) testi ve idrar analizi yapılır.

DLE nasıl tedavi edilir?

Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Tedavi ancak hastalığı kontrol altına alır. Öncelikler kortizonlu kremler kullanılır, alan küçükse deri içine kortizon enjekte edilebilir. Bağışıklığı baskılayan takrolimus veya pimekrolimus içeren kremler kullanılabilir. Ağır vakalarda ağızdan kortizon veya sıtma önleyici ilaçlar (hidroksiklorokin, klorokin veya kinakrin) kullanılabilir. Diğer ağızdan alınan ilaçlar dapson, asitretin, izotretinoin veya altın içerebilir. Tüm bu orağızdan alınan ilaçların potansiyel yan etkileri de ne yazık ki vardır.

DLE hastaları nelere dikkat etmelidir?

Güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının. Güneş koruyucu kullanın. Uzun kollu ve geniş kenarlı şapkalar gibi güneşten koruyucu giysiler giyin. İç mekan floresan ışıkları altında geçirdiğiniz zamanı sınırlayın. Solaryum cihazlarını kullanmayın. Etkilenen bölgeleri aşırı sıcak, soğuk ve travmadan koruyun. Etkilenen bölgeleri kapatmak için kozmetik ürünler kullanılabilir. (Kozmetik kamuflaj). Hastalığın iç organlara yayılmadığından emin olmak ve yara izini en aza indirmek için altı ayda bir ila yılda bir kez doktor kontrolüne gidin.

Diskoid lupus eritematozus ile ilgili diğer yazılar:

Güneşten korunma rehberi
Kamuflaj makyajı
Skuamöz hücreli karsinom

Referanslar:

https://www.healthline.com/health/lupus-anticoagulant
https://www.aocd.org/page/DiscoidLupusErythe
https://dermnetnz.org/topics/discoid-lupus-erythematosus

Share

Bir yanıt yazın