Rinofima nedir? Nasıl tedavi edilir?

Rinofima nedir? Nasıl tedavi edilir?

Rinofima, büyük, kırmızı, pürüzlü ve yumrulu bir burunun görüldüğü cilt bozukluğudur. Genellikle burunda ince ve kırmızı (telanjiektazi) veya daha büyük ve morumsu (venülektazi) olabilen belirgin kan damarları vardır. İlerleyen dönemlerde burun ucu ve burun kanatlarında büyük bir kitle oluşur. Şiddetli rosaseanın bir alt tipi (fimatöz rozasea) olarak kabul edilir.

Rozasea nedir?

Rozesea yüzde, özellikle yanaklarda veya burun bölgelerinde düzensiz kızarıklık ve iltihaplanmalara yol açan kronik inflamatuar (yangılı) bir cilt hastalığıdır. Rozasea hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Fimatöz rozasea nedir?

“Phyma” Yunanca deri tümörü  anlamına gelir. Deride yağ bezleri ve destek dokusunun büyümesinden kaynaklanan tümöre benzeri oluşumlar “fima” olarak tanımlanmaktadır. Burunda yerleşene ise rinofima denir.

Fimatöz rosasea’nın başka nerelerde görülebilir?

Fimatöz rosasea çene (gnatofima), kulaklar (otofima),göz kapakları (blefarofima) ve alında (metofima) görülebilir.

Rinofima kimlerde görülür?

Bu durum erkeklerde, özellikle 50 ila 70 yaşları arasında daha yaygındır. Açık tenlilerde ve ailesinde rozasea olanlarda daha sık görülür.

Rinofimanın nedeni nedir?

Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat genişlemiş kan damarlarının cilt kalınlaşmasına zemin hazırlaydığı düşünülmektedir. Ayrıca damarsal instabilite sıvının dokulara sızmasına neden olabilir. Bu daha sonra inflamasyonu (yangıyı) tetikleyebilir.

Rinofima aşırı alkol alımı nedeni ile mi oluşur?

Rinofimanın aşırı alkol alımından kaynaklandığını duymuş olabilirsiniz, ancak bu bir efsanedir. Rinofima hem içenleri hem de içmeyenleri eşit şekilde etkiler.

Rinofima belirtileri nelerdir?

Rinofima genellikle daha şiddetli rosasea vakalarında görülür. Burunda kademe kademe artan şişlikler, çok sayıda yağ bezi, genişlemiş gözenekler, kırmızımsı sarımsı deri rengi, mum benzeri pürüzlü bir görünüm vardır. Rinofima belirtileri tedavi edilmezse daha da kötüleşir.

Rinofima tanısı nasıl konulur?

Rinofimanın çok tipik bir görüntüsü vardır ve tanı koymak için hiçbir teste gerek yoktur. Bazen tedaviye cevap vermeyen rinofima hastalarında kesin yanı koymak için biyopsi yapılması gerekebilir.

Rinofima nasıl tedavi edilir?

Rinofima ilaçlarla veya ameliyatla tedavi edilebilir.

İlaç tedavisi

Tipik olarak, rinofima geliştikten sonra ilaçlara iyi yanıt vermez. İlaçlar, daha hafif vakaları ve diğer rosasea alt tiplerini tedavi etmede başarılı olabilir. İnflamasyonu (yangıyı) ve kızarıklığı azaltmak için lokal sürülen veya ağızdan alınan antibiyotik (metronidazol, sulfasetamid, tetrasiklin, eritromisin ve minosiklin ) içeren ilaçlar kullanılır.Tretinoin ve azelaik asit gibi iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan lokal ilaçlar verilir. İzotretinoin gibi cilt bezlerinin yağ üretmesini önleyen kapsüller verilebilir.

Ameliyat

Rinofimanın en yaygın tedavisi cerrahidir. Neşter kullanarak yapılan klasik tedavi, karbondioksit lazer ile yüzey yenileme, anormal dokuyu dondurmak ve çıkarmak için aşırı soğuk sıcaklık uygulanan kriyoterapi, cildin üst katmanlarını çıkarmak için küçük dönen bir alet kullanılan dermabrazyon gibi yöntemler tedavi seçenekleridir. Bazen vücudun diğer bölgelerinden deri alınıp buruna yama yapılabilir.

Rinofimanın komplikasyonları nelerdir?

Rinofimanın semptomları, bazı insanlara endişe verir ve duygusal sıkıntıya neden olabilir. Bazı durumlarda, cerrahi tedavi görünümü iyileştirebilir ve kaygıyı hafifletebilir. Ancak tedaviden sonra sorun tekrar ortaya çıkabilir. Rinofima tedavi edilmediğinde, nefes almayı kısıtlayacak kadar burun şeklini bozabilir.

Rinofima teşhisi konduğunda, takip olmak için düzenli doktora gitmeniz önemlidir. Bu duruma sahip bireyler, etkilenen dokuda cilt kanseri riski altındadır. Rinofimalı kişilerin yaklaşık yüzde 5’inde deri kanseri görülür. En sık görülen cilt kanseri türü bazal hücreli karsinomdur. Bazal hücreli karsinom ile ilgili bilgi için tıklayınız.

Rinofima nasıl önlenir?

Rinofimayı önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Bununla birlikte, bazı faktörler cildinin yüzeyine kan akışını artırabilir ve rosasea semptomlarını şiddetlendirebilir. Rinofimalı hastaların uzak durması gerekenler:

  • sıcak yiyecek ve içecekler
  • baharatlı yiyecekler
  • alkol (özellikle kırmızı şarap)
  • kafein
  • çok sıcak veya çok soğuk hava
  • güneş ışığına maruz kalma
  • duygusal stres ve kaygı
  • yorucu egzersiz
  • şiddetli rüzgar
  • kozmetik ürünler
  • damarları genişleten ilaçlar

Rinofiması olan kişiler güneşten korunmalı, SPF 15 veya daha yüksek ve UVA/UVB korumalı düzenli güneş kremi, hassas cilt veya hipoalerjenik cilt nemlendiricisi kullanmalıdır. Aşındırıcı sabun kalıpları veya yüz temizleyicileri kullanmamalıdır. Cilt tahrişine neden olabilecek parfümlerden ve ilave kimyasallardan kaçınmalıdır.

Referanslar:

https://www.healthline.com/health/rhinophyma#symptoms https://dermnetnz.org/topics/rhinophyma https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-about-rhinophyma https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-about-rhinophyma

Rinofima nedir? Nasıl tedavi edilir?” konusu ile ilişkili yazılar:

Bazal hücreli karsinoma
Güneşten korunma
Rozasea

Share

Bir yanıt yazın