Kozmetikler sivilceye neden olur mu? Kozmetik aknesi nedir?

Kozmetikler sivilceye neden olur mu? Kozmetik aknesi nedir?

Makyaj bazı kişiler özelikle de gençler için kaçınılmaz bir uygulama. Sosyal medyadaki fenomenlere benzemeye çalışan birçok genç bayan makyajsız bir yaşam olamayacağını düşünmekte. Sık sık ve yoğun makyaj yapıyorsunuz, cildinizin gitgide daha kötü göründüğünü, sivilcelerin geliştiğini fark ettiniz. İşte sizde kozmetik aknesi var. Gerçekten kozmetikler bazen Kozmetik aknesi (Akne kozmetika) problemine neden olabilmektedir.

Kozmetik aknesi nedir?

Kozmetik kullanımı ile tetiklenen, hafif fakat dirençli bir sivilce türüdür.

Kozmetiklere bağlı akne nasıl gelişir?

Bu tip sivilceler içerisinde komedojenik maddeler bulunduran kozmetik ürünlerin kullanımı sonrasında gelişir. Komedojenik içerikler gözenekleri tıkayarak siyah, beyaz noktacıklar ve sivilcelere neden olur.

Kozmetik aknesi olan kişiler sivilcelerini kapatmak amacı ile daha fazla fondöten ve kapatıcı kullanırlar ve akneleri daha da kötüleşir, sonrasında daha fazla makyaj malzemesi kullanırlar. Bu durum bir kısır döngünün gelişimine neden olarak sivilcenin daha da şiddetlenmesi ve iyileşmemesine neden olur.

Kozmetik aknesi kozmetik kullanımından ne kadar sonra ortaya çıkar?

Sivilceye sebep olan kozmetik ürünün kullanılmasından bir kaç gün ile 6 ay arasında ortaya çıkabilir. Süre uzadıkça sivilce ile kozmetik ürünün kullanımı arasındaki ilişkiyi saptamak zorlaşır.

Bu tip sivilceler nerelerde görülür?

Vücudun her yerinde görülebilen bu sivilceler daha çok yüz, boyun ve saçlı deri sınırında görülür. Yüzde ise yanak ve çenede alına göre daha sık oluşur.

Sivilcelerin görünümü nasıldır?

Deride siyah veya beyaz noktalar, kırmızı küçük kabarcıklar mevcuttur. İltihaplı sivilceler nadir olarak görülür. Deri görünümü kaba ve pürüzlüdür.

Kullandığınız hangi kozmetik ürünün sivilce yaptığını nasıl anlayabilirsiniz?

Alında, saç çizgisinde veya saçlı deride sivilceler var ise saç bakım ürünleri; göz bölgesinde ve yanakların üst bölümünde var ise yoğun yağ içeren göz kreminiz; dudaklarınızın etrafında küçük sivilceler var ise ruj veya dudak kreminiz suçlu ürün olabilir. Tüm yüz ve boyunda sivilceler mevcutsa nemlendirici veya fondöten sivilceden sorumlu olabilir.

Kozmetik aknesi olan kişiler makyaj yapabilir mi?

Makyaj yoğun ve rutin olarak kullanıldığında sivilcelere neden olabilirken, dikkatli ve makul miktarlarda uygulanan komedojenik olmayan makyaj, sivilcelerle mücadele eden ergenlerin öz güvenini arttırarak tedaviye uyumunu sağlar. Seçilen makyaj malzemesinin siyah nokta ve sivilce yapan içerikler bulundurmamalıdır. Az kapatıcı, su bazlı ve kokusuz makyaj ürünleri seçilmelidir. Mineral makyaj ürünlerinin kullanımı da sivilcelerden korur.

“Sivilceye neden olan kozmetik içerikler” yazısı gelecek haftanın konusu. Bizi takipte kalın.

Referanslar:

https://jofskin.org/index.php/skin/article/view/1289/pdf
https://www.verywellhealth.com/acne-cosmetica-15494
https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/makeupttps://www.acne.org/makeup-acne#HowtoAvoidMakeup-inducedAcne
https://www.gunceldermatoloji.com/tr/kozmetik-aknesi-akne-kozmetika-acne-cosmetica

“Kozmetik aknesi nedir?” konusu ile ilişkili diğer yazılar:
Sivilce
Sivilceizlerinin tedavisi

Share

Bir yanıt yazın