Fordyce benekleri (Fordyce spots= Fordyce lekeleri) nedir?

Fordyce benekleri (Fordyce spots= Fordyce lekeleri) nedir?

Derinin kıl bulundurmayan alanlarında görülen deriden hafifçe kabarık, genişlemiş yağ bezlerine Fordyce benekleri denir. Bu yağ bezlerinin içinde kıl bulunmamaktadır. En çok dudak kenarlarında, yanak mukozasında ve bazen de cinsel organlarda görülür.

Kimlerde Fordyce benekleri görülür?

İnsanların %70-80 inde bulunur. Erken çocukluk döneminde görülmeyen Fordyce benekleri, ergenlik ve erişkinlik döneminde hormonal değişimlerin etkisiyle ortaya çıkarlar.

Fordyce beneklerinin görüntüsü nasıldır?

Fordyce lekeleri, yanakların iç kısmında ve dudakların kenarlarında, penis başı ve gövdesinde veya vulva, vajina ve meme başında görülebilen küçük (1-5 mm), hafif kabarık sarımsı veya beyaz kabarcıklardır. Tek olabileceği gibi, 50-100 adetlik gruplar halinde de bulunabilir. Cilt gerildiğinde bunları görmek daha kolaydır. Herhangi bir ağrı veya kaşıntı şikayeti yoktur.

Fordyce benekleri zararlı mıdır?

Bu benekler sağlıklı bireylerde görülen normal bir durumdur. Kanserojen bir oluşum değildir. Ayrıca cinsel bölgede görülenler cinsel temas ile bulaşmaz.

Beneklere nasıl tanı konulur?

Beneklerin görüntüsü tipiktir ve kolaylıkla tanı konulur. Bazen tanı koymak için biyopsi yapılabilir. Bu benekler özellikle cinsel bölgede görülenler genital herpes ve genital siğil gibi cinsel temas ile bulaşabilen hastalıklar ile karışabilir. Bu nedenle cinsel bölgede bu tip benekler birden bire ortaya çıkarsa dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir.

Fordyce lekelerinin tedavisi nasıl yapılır?

Bu lekeler zararsızdır ve tedavi edilmelerine gerek yoktur. Fakat bazı kişilerde kozmetik açıdan rahatsız edici olabilirler. Bu benekleri kaldırmak için elektrokoterizayon, kriyoterapi veya C02 lazer uygulanabilir.

Referanslar:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24140-fordyce-spots
https://hakanbuzoglu.com.tr/vitiligo-disinda-cerrahi-tedavilerin-diger-kullanim-alanlari/60-dermatoloji/sik-gorulen-cilt-hastaliklari/sik-gorulen-cilt-hastaliklari-anasayfa/1707-fordyce-spot-fordyce-gland
https://dermnetnz.org/topics/fordyce-spot

Share

Bir yanıt yazın