Saç Dökülmesi ve Tedavisi

Saç Dökülmesi ve Tedavisi

Saç dökülmesi, bir çok kişide sorun yaratan bir problemdir. Problemin saç dökülmesinde bir artış mı, yoksa saçlarda seyrelme veya kelleşme mi olduğu muhakkak belirlenmelidir. Dökülme en çok taranma ve yıkanma esnasında belirginleşir.

Normalde saçlarımız ne kadar dökülür? 

Günde 100 kadar, yıkama sonrasında ise 200’e yakın saçın dökülmesi normaldir. Bu sayının üzerindeki dökülmeler normal değildir ve bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Hangi tip saç dökülmeleri olağandır ve tedavi gerektirmez?

Doğum, ateş, ağır hastalık, yaralanma ve cerrahi girişimlerden 2-3 ay sonra saçlarda dökülme görülebilir. Bazen de guatr, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ve A vitamini dökülmeye neden olabilir. Bu tarz dökülmelerde saçlı deri normaldir. Tedavi gerekmez, saçlar genellikle kendiliğinden gelir.

İç hastalıklarına bağlı gelişen dökülmeler nelerdir?


Demir eksikliğine bağlı kansızlık, guatr gibi hastalıklarda saçlar dökülebilir. Bu durumda dökülmenin durması için altta yatan hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

Saçkıran nasıl bir saç dökülmesidir? 


Halk arasında saçkıran olarak bilinen, alopesi areata hastalığında ise sınırları belirgin, bozuk para şeklinde, saçların tamamıyla döküldüğü alanlar vardır. 

Erkek tipi saç dökülmesi nedir? 

Erkek tipi dökülme, sıklıkla erkeklerde görülen, fakat son yıllarda kadınlarda da sık görülmeye başlayan, şakak ve tepedeki saçların seyreldiği veya tamamen döküldüğü bir hastalıktır. Bu tip dökülme erkeklerde daha fazla görüldüğü için, erkek tipi saç dökülmesi veya kalıtsal saç dökülmesi olarak bilinir.

Erkeklerde bu tip saç dökülmesi şakak ve tepe bölgesinde görülür. Kadınlarda ise saçlı derinin üst bölümündeki saçlarda seyrelme görülür. Saçların seyreldiği bu alanların kenarlarında olgunlaşmamış ince, kısa, uca doğru giderek incelen saçlar bulunur.

Erkek tipi dökülmenin tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide minoksidil % 2 lik solüsyonun günde 2 kez, 6 aylık süre ile uygulanması; erkeklerin %30’unda, kadınların ise daha fazlasında, kozmetik olarak fark edilebilen saç çıkışını sağlar. En iyi yanıt, saçlarında seyrelme olup, kellik gelişmemiş hastalarda alınır.

En iyi yanıt, saçlarında seyrelme olup, kellik gelişmemiş hastalarda alınır. Bu tedavi saçlarında dökülme olan yaşlı kadınlarda da etkilidir. Diğer tedavi yöntemi ise erkek hastalar tarafından finasterid içeren bir hapın günde bir kez kullanılmasıdır. Finasterid kıl kökünde aktif erkeklik hormonu oluşmasını engelleyerek etkili olur.

Kadınlarda dökülme ile birlikte sivilce, kıllanma artışı, adet düzensizliği problemi var ise dermatoloji uzmanı tarafından derin araştırma yapılmalıdır.

Bu tedavilere cevap vermeyen olgularda, başın enseye yakın bölgesinden alınan saç transplantları , 1-2 saç kökü içeren deri parçaları halinde saçın ön bölümüne ekilebilir. Bu işleme saç ekimi denir.

Saçkıran tedavisi ne şekilde yapılır?

Halk arasında saçkıran olarak bilinen, alopesi areata hastalığında ise, iyi sınırlı, para şeklinde, saçların tamamıyla döküldüğü alanlar vardır. Tedavide kapalı uygulama ile kortizonlu krem uygulaması, saçsız alanlara kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Bazen sistemik kortizon tedavisi uygulanabilir. Ayrıca saç çıkışını uyaran bazı ilaçlar da tedavide kullanılabilir. Bu tip saç dökülmelerinde muhakkak bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.

“Saç Dökülmesi ve Tedavisi” ile ilgili diğer konular:

Alopesi areata
Erkek tipi saç dökülmesi
Kıllanma artışı
Saç ekimi
Sivilce

“Saç Dökülmesi ve Tedavisi” ile ilgili yazılar:

http://turkdermatoloji.org.tr/media/hasta_bilgilendirme/kadinlarda_sac_dokulmesi.pdf

“Saç Dökülmesi ve Tedavisi” ile ilgili sorular ve cevapları için tıklayınız.

Share

Bir yanıt yazın