Diş beyazlatma (Bleaching)

Diş beyazlatma (Bleaching)

Diş beyazlatma, dişlerin yapısındaki renklenmeleri ortadan kaldıran bir işlemdir. Diş renklenmelerinin çeşitli sebepleri olabilir. En yaygın nedenleri, kahve , çay, kola ve sigara gibi leke yapıcı maddelerin kullanılması; travma, yaşlılık, tetrasiklin kullanılması, eski tip diş kaplamaları, sinir dejenerasyonu vb. gibi nedenlerdir. çocuk yaşta kullanılan bazı ilaçlar da dişlerde koyu lekelere neden olur. Diş beyazlatma işlemi, uygun şekilde ve diş hekimi kontrolünde yapıldığında, diş ve diş etlerine zararsızdır. Ancak tedavi sırasında dişlerde hassasiyet (özellikle soğukta), dişetlerinde kızarma ve hassasiyet meydana gelebilmektedir. Fakat bu geçicidir ve tedavinin bitimiyle birlikte, birkaç gün içinde bu şikayetler ortadan kalkmaktadır.   

Beyazlatma işlemleri doğal diş renginizi ortalama beş – yedi ton kadar değiştirir.  En çok kullanılan renk skalalarından biri, diş rengini dört ana tona ayırır:

· A (kızılımsı kahverengi)

· B (kızılımsı sarı)

· C (gri)

· D (kızılımsı gri)

Beyazlatıcıların içerdiği etken madde genellikle hem derindeki, hem de yüzeydeki lekeleri çıkartmaya yardımcı olan, % 10- 22 oranlarında karbomid peroksit veya hidrojen peroksittir. Beyazlatma, bir kişinin diş renginde dokuz veya daha fazla ton değişikliği yaparken, görünen fark iki ile yedi ton kadardır.

Beyazlatıcı jeller, hem yüzey lekelerini ve hem de dişlerin içine ilerlemiş lekeleri çıkarırlar. özel peroksit bazlı formülleri sayesinde, sadece beyazlatıcı diş macunu kullanılmasına oranla, diş renginizde daha çarpıcı bir değişiklik olduğunu görebilirsiniz. Beyazlatma bantları da direkt olarak dişlere uygulanır ve günde iki kere 30 dakika boyunca takılır. Bu beyazlatma sistemleri, diş hekiminin uyguladığı beyazlatma sistemlerinden daha düşük bir peroksit konsantrasyonuna sahip olan etken madde içerir.

Ağartma işlemi için iki yöntem vardır: 
Ev ağartması ( home bleaching ): Bu yöntemde; hekim ağızdan ölçü alır, bunlara uygun kalıplar hazırlanır. Hasta, bu kalıbın içerisine ilacı yerleştirerek, dişlerin üzerine takar (en az 6- 8 saat ve tercihen uykuda). İşlem, dişin rengine bağlı olarak 1- 4 hafta içinde biter. 

Office bleaching: Bu uygulama, muayenehanede hekim tarafından yapılan ağartmadır. Hekim ilacı dişler üzerine uygular; ışık kaynağı kullanılarak dişlerin beyazlaması sağlanır. Yine dişlerin durumuna göre, bir veya bir kaç seansta dişler beyazlar. Diş hekiminin muayenehanesinde uygulanan ışıklı beyazlatma işleminin seansı ekonomik ve hızlı bir sonuç verir ve dişleri önemli ölçüde beyazlatır. Ancak, bir yıl sonra, normal bir şekilde yiyip içmenin ( kahve, çay, alkollü içecekler ) ardından, dişleriniz tekrar eski rengine yakın bir renge dönebilir ve yeni lekeler oluşabilir. Bu durumda beyazlatma işlemini tekrar etmeniz gerekebilir.

Diş beyazlatma işlemi, hamile ve çocuklar hariç herkese uygulanabilir…

Pratik bilgiler

  • Dişlerinizi beyazlatmak için, 1 tatlı kaşığı karbonatı, bir tutam tuzla karıştırarak içine birkaç damla sirke ekleyin. Diş fırçanızın üzerine sürerek, dişlerinizi fırçalayın.
  • Tuzlu suya zeytin koyarak bir müddet bekletin ve daha sonra bu suyla gargara yapın. Diş etleriniz güçlenecek ve diş eti kanamanız varsa ortadan kaldıracaktır.
  • Dişlerinizi beyazlatmak için asla limon suyu kullanmayın. Dişlerinize yarardan çok zarar verirsiniz.
  • Havuç, brokoli ve salatalık gibi sebzeler doğal diş temizleyicileridir. 

Doğal diş beyazlatıcıları: 
Karbonat: Bilinen en popüler doğal diş beyazlatma malzemesidir. Dişleri beyazlatmasının yanı sıra ağızdaki bakterileri ve diğer mikroorganizmaları öldürür, ağızdaki plak tabakasını (diş taşı) temizler.

Sofra Tuzu: Karbonat kadar güçlü olmasa da, sofra tuzu da bilinen diş beyazlatıcılar arasındadır. Ağızdaki bazı mikroorganizmaları öldürür. Anti bakteriyel özellikleri olmasına karşın, tüm bakterileri temizlemez. Yoğun konsantrasyonlu kullanımlarda, diş eti iltihabındaki ödemi azaltıcı etkisi vardır. 

Gliserin: Gliserinin fazla bilinmeyen anti bakteriyel etkisi vardır. Bakterilerin bulunduğu bir çözeltiye bir damla gliserin damlatıldığında, ortamdaki tüm mikroorganizma faaliyetlerinin durduğu görülmüştür. 

“Diş beyazlatma” ile ilgili konular:

Diş bakımı

Share

Bir yanıt yazın