Diş estetiği

Diş estetiği

Diş estetiği denilince akla konuşup ve gülme sırasındaki estetik kaygılar gelir.

Diş estetiğinin en önemli faktörü olarak da, dişin rengi ve ne oranda beyaz olduğu gelir. Günümüzde diş beyazlatma teknikleri oldukça gelişmiştir. En zor beyazlatabilen tetrasiklin antibiotiğine karşı gelişen lekeler bile, tamamen beyazlamasa da, birkaç ton değiştirilebilmekte, daha kabullenilebilir bir görünüme kavuşturulabilmektedir. 

Beyazlatma dışındaki estetik sorunlar genellikle çarpık dişler ve ağzın ve çevre dokularının yaratttığı problemlerdir. Çarpık dişlerin tedavisine eskiden 12 yaş ve sonrasında başlanırken; şimdi 9 yaşında bile tedaviye başlanabiliyor. Böylece ergenlik çağında ağzında ortodontik aparey görünmemesi  sağlanarak; durum kolaylaştı. Ayrıca önceden diş dizisinin dışına takılan ortodontik apareyler, konuşma ve gülme sırasında görünmeyecek şekilde dişerin arkasına da takılabiliyor. Böylece en çok şikayet edilen bir estetik problem daha çözümlenmiş oldu. 

Dişlerin ağız ve çevre dokularla ilişkilerinden kaynaklana problemlerin başında ” Gummy smile” denilen, gülerken damağın görünmesi gelir. Bunun için cerrahi müdahalede bulunularak, ağız mukozasının ve alveol kemiğinin yüksekliği azaltılır. Bu yetmezse dolgu maddeleri üst dudağa enjekte edilerek, dudak kalınlığı arttırılır, hatta bazen burun dudak arası bölgesinin botox ile kısmi felci sağlanarak; üst dudağın aşağı sarkması sağlanabilmektedir.

Diş Hekimi
Hüseyin Aydın
[email protected]

“Diş estetiği” ile ilgili diğer konular:

Diş bakımı
Diş beyazlatma

Share

Bir yanıt yazın