Yaz aylarında ayak bakımı ipuçları

Yaz aylarında ayak bakımı ipuçları

“Yaz: Ayak bakımının en gerekli olduğu mevsim”;

Kış bitti. Çizme ve botlardan kurtulan ayaklar artık özgür. Özgür ama bir takım hastalık ve sorunlar içinde korumasız. İşte bu nedenledir ki ayak bakımına yaz aylarında daha fazla özen göstermek gerekli. 9 adımda ayak bakımı önerileri:

Çıplak ayakla yürümeyin

Çıplak ayakla dolaşmak açık havada güneş yanıklarına, ayak tabanı siğilleri ve ayak mantarının bulaşmasına neden olur. Ayrıca çıplak ayakların yaralanma riskini arttırır ve bu yaralarda sıcak ortamda üreyen bakterilerle enfeksiyon gelişebilir. Mantar ve bakteri hastalıkları bulaşabileceği için havuz kenarında, plajda, soyunma odasında, otel odasının banyosu ve halı zemininde terliksiz dolaşmayın.

Güneş koruyucu sürün

Vücudumuzun bazı bölgelerini güneşten korumayı gözden kaçırıyoruz; özellikle de ayaklarımızı. Güneş kremini ayaklarınızın her yerine, özellikle ayak bileklerinin üst ve ön kısımlarına sürmeyi unutmayın ve suya girip çıktıktan sonra tekrar sürmeyi unutmayın.

Bol su için

Su sadece genel sağlığımızı korumaz, ayrıca yazın ayak şişliklerinin en aza indirerek ayak sağlığını korur.

Egzersiz yapın

Ayak bakımı için, öncelikle iyi bir kan dolaşımının olması gerekir. Bu amaçla uzun süre oturulduğu zamanlarda ayaklar kısa süreli olarak yukarı kaldırılmalı, bacaklara germe egzersizleri yapılmalı, gün içinde mümkünse 40- 50 dakika tempolu yürüyüş yapılmalı, akşamları ayak banyosu sonrasında masaj yapılmalıdır.

Buzlu su ile ayak banyosu yapın

Sıcak havalarda şişen ayaklarınızı sadece su içerek korumayın, akşamları buzlu su içinde 5-10 dakika bekletin. Banyo sonra şişliği ine ayaklarınızı iyice kuruladıktan sonra nemlendirici kullanın.

Ayak tabanınızda ki kalınlaşmalar için ponza taşı veya ayak törpüsü kullanın

Yaz aylarında açıkta kalan ayakların özellikle topuk bölgesi kurur, kalınlaşır ve çatlar. Banyo sonrasında haftada iki kez bu bölgeleri ponza taşı ile ovduktan sonra nemlendirmek oldukça faydalıdır.

Ayaklarınızı kurulayın ve nemlendirin

Mantar enfeksiyonunu engellemek için ayak parmaklarınızı iyice kurulayın. Sonrasında ayaklarınızı su bazlı bir nemlendirici ile nemlendirin. Parmak aralarınıza nemlendirici kullanmayın.

Ayakkabı ve çorap seçimine özen gösterin

Mantar enfeksiyonundan korunmak için sandalet giyin. Eğer mümkün değilse deri veya bez ayakkabı kullanın. Çoraplarınız pamuklu veya bambu gibi teri emen malzemeden olsun.

Pedikür yapan merkezlere dikkat edin

Yazın ayak bakımı sık yağıldığı için ayak merkezlerini her işlem sonrasında aletleri steril ettiğinden emin olun. Eğer özen gösterilmezse Hepatit B, Hepatit C, HIV, siğil virüsünün kolaylıkla bulaşabileceğini unutmayın.

Hangi problemler görüldüğünde dermatoloji uzmanına başvurulmalı?

  • Ayakta ani bir ben çıkışı olduğunda
  • Ayak tırnaklarınızda batma görüldüğünde
  • Tırnaklarda kalınlaşma, renk değişikliği, tırnağın yatağından ayrılması durumunda
  • Ayak parmak aralarında ve tabanda kızarıklık, soyulma, su kabarcıkları olması durumunda
  • Ayaklarda nasır görüldüğünde
  • Topuklarda kalınlaşma ve çatlak görüldüğünde
  • Ayaklarda siğil görüldüğünde
  • Ayaklarda iyileşmeyen yaralar olduğunda
Share

Bir yanıt yazın