Yaz aylarında görülen cilt sorunları ve çözümleri

Yaz aylarında görülen cilt sorunları ve çözümleri

Sonunda Temmuz ayına geldik. Neredeyse yazın ortası. Okullarda kapandı. Bir de üstüne 9 günlük bayram tatili geçirdik. Her şey güzel de, tatil sonrası cildimizde bir takım sorunlar ortaya çıktı. Sıcak hava, güneş, havuz ve denize girmek gibi fiziksel aktiviteler bizi gevşetip, rahatlatsa da ne yazık ki bir takım cilt sorunlarına da neden olabilmekte. Bu haftanın yazısı ” Yaz aylarında görülen cilt sorunları ve çözümleri ” hakkında

Cilt kuruluğu

Cildimiz sadece kışın değil, yaz aylarında da kurumakta. Havuz, deniz suyu ve güneş yazın cildimizi kurutan faktörler. Özellikle açık tenli ve alerjik bünyeli bir kişiysek kuruluk daha fazla olmakta, kuruluğa bağlı kaşıntı, kızarıklık gibi reaksiyonlar gelişebilmekte. Çözüm su bazlı bir nemlendirici kullanımı. Güneş koruyucu ürünler nemlendirici özellik taşıdıklarından bu ürünlerin kullanımı hem güneşten korur, hem de cildi nemlendirir. Deniz tuzu ve havuz suyu cildi kuruttuğundan deniz ve havuz sonrası muhakkak duş alınmalı ve nemlendirici kullanılmalıdır.

Cilt yağlanması ve sivilceler

Sıcak havanın etkisi ile özellikle yağlı ciltler daha fazla yağ salgılarlar. Gözenekler ter, ölü hücreler ve yağ ile tıkanır. Siyah noktalar ve sivilceler artar. Yağ dengesini sağlamak için günde iki kez yağı arındıracak temizleyici ve tonikler kullanılmalı, sivilceler var ise dermatoloji uzmanına başvurulmalı. Ayrıca sık makyaj yapmaktan kaçınılmalı, yağlı güneşten koruyucu ürünler ve nemlendiriciler, fondöten ve pudra, BB kremler kullanılmamalıdır. Ayrıntılar “Sivilce”ve “Yağlı ciltler” yazısında.

Güneş yanığı

Güneşin altında kumsal da uzanmış yatıyor, belki kitabımızı okuyor, belki de uyuyoruz. Bir de serinletici bir rüzgar esiyor ve havanın sıcak olduğunu bile hissetmiyoruz. Akşam oldu. Kırmızı bir cilt ve deride yanma. Maalesef güneş yanığı. Yoğurt mu sürsek, ne yapsak haykırışları. Ama iş işten geçti. 1-2 günlük ızdırap. Bununla da kalmadı ileride cilt kanseri riski. Peki ne yapmalı: Güneşten korunmalı. Özellikle 10.00- 16.00 saatleri arasında güneş altında kalınmamalıdır.  Koruyucu kıyafetler giyilmeli, geniş şapkalar takılmalıdır. Düzenli olarak güneş koruyucu faktörü (SPF) 30 ve üzeri olan güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Ama tüm bunlara rağmen eğer güneş yanığı gelişirse, soğuk banyo, aloe vera içeren losyon ve nemlendirici kullanımı faydalıdır. Doktor ayrıca aspirin, ağrı kesiciler ve kortizonlu kremler içeren reçete yazabilir. Güneş yanığı ile ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Güneş alerjisi

Güneş alerjisi, güneş ışığı ile tetiklenen deri hastalıklarının genel tanımlamasıdır. Özellikle güneş gören alanlarda kırmızı, kaşıntılı bir döküntü şeklinde görülür, şiddetli durumlarda kurdeşen şeklinde döküntü ve su toplamaları görülebilir. Güneş alerjisi en çok bahar ve yaz aylarında görülür. Hastalıktan korunmak için güneşten korunma önlemlerini sıkı bir şekilde uygulamak gerekir. Güneş alerjisi ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ter kokusu

Sıcakta terleriz ve bu bazı kişilerde ter kokusuna neden olur. Ter kokusu genellikle ter bezlerinden kaynaklanan terde bakterilerin üremesi sonucu gelişen rahatsız edici bir durum. Ter kokusunu önlemek için kol altları antibaktariyel bir temizleyici ile günde iki kez yıkanmalı, düzenli tıraş yapılmalı ve terle ıslanmış kıyafetler sıklıkla değiştirilmelidir. Kokuyu azaltmak için kullanılan terlemeyi önleyici deodorantlar faydalıdır. Bu önlemler faydalı olmadıysa bir doktora başvurulmalı. Ter kokusu ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

İsilik

Ter bezlerinin tıkanması ile ter atılımının bozulması sonucu, terin deri içinde kalarak ciltte kırmızılık ve kaşıntıya neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Özellikle yazın görülen hastalık küçük bebeklerde daha fazla sıkıntı yaratır. Aşırı sıcak ve nemli havada insanların % 30’unda isilik görülebilir. Sıklıkla gövdede kırmızı kabarcıklar şeklinde görülür, bazen su toplayabilir ve kaşıntı sonrasında enfekte olarak iltihaplanabilir. Kızarık alanlarda yanma, batma ve kaşıntı görülür. Özellikle kıvrım bölgeleri ve kıyafetlerin sürtündüğü alanlarda oluşur. Terlemeyi azaltmak amacı ile klimalı ortamda bulunulmalı, fiziksel aktivite azaltılmalıdır. Kalın, hava almayan, dar kıyafetleri giymekten, deriyi tahriş eden sabun ve benzeri maddeleri aşırı kullanmaktan kaçınılmalıdır. Vazelin veya mineral yağlar içeren kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Soğuk su ile kompres uygulamak deriyi rahatlatır. Soğuk duşlar bulguları hafifletir. Bu önlemlere rağmen isilik geçmezse doktora başvurulmalıdır. İsilik ile ilgili ayrıntılı bilgiler bu yazıda.

Pişik

Yaz aylarında özellikle kıvrım bölgelerinde görülen pişik daha çok bebek ve yaşlı derisinin bir sorunu. Pişikler uzun süredir geçmiyor ve huzursuzluk yaratıyorsa; mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Çünkü bütünlüğü bozulmuş olan ciltte, mantar ve bakteri enfeksiyonları gelişme ihtimali oldukça fazladır. Pişik ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Yaz aylarında artan deri enfeksiyonlar

Yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle bazı mikroorganizmaların deride üremesi artar. Terleme, havuza girme ve ayakların fazla terlemesi sonucu ıslak kalması ile ayaklarda mantar enfeksiyonu daha rahat gelişir. Mantar enfeksiyonundan korunmak için uygun ayakkabı ve çoraplar giyilmeli, havuz kenarında terliksiz dolaşmamalı ve ayaklar kuru tutulmalıdır. Ayrıca havuzlardan impetigo ve kıl kökü iltihabı (Folikülit) gibi bakteri enfeksiyonları, siğil ve molluskum kontagiosum gibi virüs hastalıkları kolaylıkla bulaşabilir. Temizliği ve kontrollerinin düzenli olarak yapıldığı bilinen havuzların tercih edilmesi büyük önem taşır. Özellikle kadınlarda ıslak mayonun uzun süre giyilmesi vajinada kandida denen mantar enfeksiyonun görülmesine neden olur. Bu nedenle ıslak mayo sık sık değiştirilmelidir.

Cilt lekeleri

Güneşe maruz kalmak deride lekelenmeye neden olduğu gibi, mevcut olan lekelerin de daha fazla koyulaşmasına neden olur. Güneş lekeleri dediğimiz lentigolar deride görülen çil benzeri kahve renkli lekelerdir, uzun yıllar güneşe maruz kalma sonucunda özellikle güneş gören alanlarda görülür. Yazla birlikte deride zaten bulunan çil ve gebelik lekesi (melasma) gibi lekelerin şiddeti artar ve daha da koyulaşır. Lekelerden korunmak için yapılması güneşten korunma önlemlerine dikkat etmek ve güneşten koruyucu ürünleri doğru kullanmak gerekir.

Cilt kanserleri

Güneşe uzun süreli maruziyet Bazal hücreli karsinom, Skuamöz hücreli karsinom ve melanom gibi cilt kanserlerine neden olabilmekte. Uzun ve sağlıklı yaşamak istiyorsanız güneşe dikkat.


” Yaz aylarında görülen cilt sorunları ve cözümleri mi?

GÜNEŞTEN KORUN. KORUN. KORUN.

Peki Nasıl güneşten korunabilirim? sorusunun cevabı ise bu yazıda.


Share

Bir yanıt yazın