Adım adım temel saç bakımı

Adım adım temel saç bakımı

Saç bakımı konusu herkesin ilgisini çekiyor değil mi? Haklısınız saçlar herkes için çok önemli. Parlak, dolgun, yumuşak ve kolay şekil verilebilir saçlar en büyük arzumuz. Haydi adım adım saç bakımı konusunda bilmemiz gerekenleri öğrenelim. Saç temizliği ile ilgili sorular ve cevapları ile başlıyoruz.

Saçlar ne ile yıkanmalı? Şampuan mı, kalıp sabun mu?

Tabi ki şampuanla. 1930’ların ortalarına kadar saçları temizlemek için kalıp sabun kullanıldı. Fakat günümüzde kalıp sabunlar ile saç temizlemek pek akla yatkın değil. Çünkü sert su ile karıştığında sabunlar geride saçtan ve saç derisinden durulanması zor olan sabun köpüğü bırakırlar. Bu da saçları kurutup yıpratarak saç sağlığına zarar verir, yaşlılarda ise seboreik egzama denen bir egzama türünün ortaya çıkmasına neden olabilir.

Doğru şampuan hangisi?

Saç tipine uygun olmayan bir şampuan kullanılması saçta ciddi hasara neden olabilir. Bu nedenle saç tipine (yağlı, normal, kuru veya kepekli) uygun ürünleri kullanmak önemlidir. Amonyum lauril sülfat veya sodyum lauril sülfat gibi deterjan içerikli şampuanlardan uzak durmaya çalışılmalıdır. Ayrıca, maliyetin mutlaka bir ürünün kalitesini göstermediğini unutmamak gerek.

Şampuanla saç yıkamak ne işe yarar?

Şampuan teknik olarak saç derisini yağ, ter, pul pul dökülmüş stratum korneum, şekillendirme ürünleri, çevresel kirlerden arındırır ve deride zararlı mikrorganizmaların üremesini engeller.

Saçlar ne sıklıkla yıkanmalı?

Saçın ne sıklıkta yıkanması gerektiği saç derisinin ne kadar yağ ürettiğine bağlıdır. Sağlıklı saçları olan bir kişi saçlarını haftada 3 kez yıkaması yeterli iken; saçları yağlı bir kişinin saçlarını günde bir kez yıkaması gerekebilir. “Saçlarım çok yağlanıyor daha sık yıkarım yağlanma azalır” diye düşünenler yanılıyor. Saç yıkama sıklığını arttırdıkça (örneğin günde 2 kez yıkandığında) maalesef derinin yağ üretimi de artıyor. Bu nedenle saç yıkama sıklığını arttırmaktansa , yağlı saçlar için yağ dengesini sağlayan şampuanlar kullanmak daha akla yatkın gözüküyor. Bazı kişilerin ise saçları genetik olarak kurudur veya bazen çevresel faktörler ( saç boyası, deniz, havuz, güneş ve rüzgar vb) ve yaşlanma saçları kurutabilir. Bu nedenle kuru saçlar daha az sıklıkta yıkanma ihtiyacı duyar, saçı kurutmayan nem veren şampuanlardan fayda görür.

Saçlar yıkanırken su sıcaklığı nasıl olmalı?

Doğru cevap: Ilık. Saç sıcak su ile yıkanınca derideki yağ tamamen yok olduğu için saçlar daha fazla kurur veya eğer saç zaten yağlı ise deri refleks olarak daha fazla yağ üreterek saçları daha fazla yağlandırır. Soğuk su ile yıkanırsa da grip, nezle olmak riskini göze almak gerek.

Ne kadar sürede yıkanmalı?

Yıkama süresi önemlidir. Çünkü masaj, saç derisine kan akışını hızlandırarak saç derisinin sağlıklı olmasını sağlar. Sağlıklı saç derisinden çıkan saçlar da sağlıklı olacaktır. Sağlıklı bir saç için saç derisine dairesel hareketlerle iki ila üç dakika süreyle şampuan uygulamak doğru olur.

Ne şekilde yıkanmalı?

Saçlar yıkanırken şampuan özellikle kafa derisine ve saç diplerine masajla uygulanır. Saçın tamamını yıkamak yerine öncelikle saç derisini temizlemeye odaklanmak daha doğrudur. Yalnızca saçları yıkamak donuk, kaba ve uçuşan saçlara neden olabilir. Şampuanlama sonrası saçlar iyi durulanmalıdır. Saçta şampuan kalırsa, saç derisinde kaşıntıya, kepeklenmeye veya tahrişe neden olabilir. Bu nedenle saçı durulamak oldukça önemlidir.

Şaçlarımız şampuanlandı. Sıra geldi nemlendirmeye.

Ne kullanacağız?

Herkes cevabı biliyor. Saç kremi

Şampuan sonrası kullanılan saç kremleri gerçekten faydalı mı?

Saç kremleri nemlendirme etkisi ile saçın parlaklığını artırır, statik elektriği azaltarak saçların şekillendirilebilir hale getirir, zararlı ultraviyole ışınlarından bir miktar koruma sağlayarak hasarlı veya yıpranmış saçların görünümünü önemli ölçüde iyileştirebilir.

Saç kremi nasıl uygulanır?

Saç kremleri ince saçların gevşek görünmesine neden olabileceğinden, saç derisi veya saçın tamamına değil, yalnızca saç uçlarında kullanılmalıdır. Durulamadan önce iki ila üç dakika saçta kalmalıdır. Tıpkı saç yıkamada olduğu gibi herkesin saçını her yıkadığında saç kremi uygulamasına gerek yoktur.

Şİmdi saç taramanın inceliklerine gelelim.

Saçlar taranırken nelere dikkat edilmeli?

Dolaşan saçları açmak için geniş dişli bir tarak kullanılır, ancak çok fazla taramak veya ıslak saçları fırçalamak doğru değildir. Saçlar fazla taranmamalı, çünkü aşırı ve güçlü darbelerle saçı taramak saç dökülmesini arttırıyor.

Saçlar nasıl kurutulmalı?

Saçlar ıslakken kırılmaya karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle ıslak saçları havluyla aşırı ovalamak doğru değildir. Mümkün olduğunda saçın açık havada kurumasına izin vermek saç sağlığı açısından faydalıdır. Eğer fön makinesi kullanılacaksa kurutma yaparken en düşük ısı ayarıyla başlamak ve ısıyı gerektiği kadar yavaş yavaş arttırmak gerekir.

Sağlıklı saçlar için yapılması gereken başka bir işlem var mı?

Hayır. Bilmeliyiz ki saçımızı uyguladığımız her işlem saça zarar verir, bu zararı gidermek için daha fazla işlem yapılması gerekir. Her yeni işlemde hasarın boyutunu arttırır.

Yazımı bitirmeden önce derim ki “ Saçlarınıza iyi bakın. Ama iyi bakayım derken saçlara gereksiz işlem yaptırmaktan kaçının ki; saçlarınız sağlık kalsın.”

“Adım adım temel saç bakımı” ile ilişkili yazılar:

Şampuanlar ve saç kremleri
Kuru saçlar
Yağlı saçlar
Yağlı ve hacimsiz saçlar
Saç dökülmesi
Saç kozmetiklerinin zararları

Referanslar:

https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-best-kept-hair-secrets
https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/hair
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17728947/


Share

Bir yanıt yazın